Pyszny puszysty biszkopt przełożony konfiturą i kremem porzeczkowym. Porzeczkowy krem zawiera dużo owocowego soku i dodatek masła, który powoduje, że krem jest aksamitny, delikatny i kremowy. Bezglutenowy torcik z kremem porzeczkowym to niebiańska kompozycja smaków.
300 g czerwonej porzeczki
50 ml wody
2 jajka
2 żółtka
2 żółtka
160 g cukru
50 g masła
50 g masła
Porzeczki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować całość około 10 minut, aż owoce popękają. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree, masę przetrzeć przez sito. Do
miski wbić jajka i żółtko, dodać przetartą porzeczkę, wsypać cukier i
umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze
uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki,
puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i
dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę
przetrzeć przez sitko i wymieszać.
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mieszanki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
sól
4 łyżki cukru
4 łyżki mieszanki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 175º C około 20 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części.
czerwona porzeczka
Pierwszą część biszkoptu posmarować połową ilości kremu, po czym przykryć drugą częścią
biszkoptu, na tym rozsmarować konfiturę porzeczkową i przykryć ostatnią częścią. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru i przyozdobić owocami. Torcik schłodzić przed podaniem.
śliczny , taki dziewczęcy
OdpowiedzUsuńTak jak nie przepadam z owocowymi tortami, tak Twój pożeram oczami i mam normalnie ślinotok;-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńMoje marzenia na ta chwile to kawalek Twojego torciku ;*
OdpowiedzUsuńOj,jaki on fajny jest. Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuń