codzienność

niedziela, 1 września 2013

bezglutenowy torcik z kremem porzeczkowym

 
Pyszny puszysty biszkopt przełożony konfiturą i kremem porzeczkowym. Porzeczkowy krem zawiera dużo owocowego soku i dodatek masła, który powoduje, że krem jest aksamitny, delikatny i kremowy. Bezglutenowy torcik z kremem porzeczkowym to niebiańska kompozycja smaków.


300 g czerwonej porzeczki
50 ml wody
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
50 g masła


Porzeczki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować całość około 10 minut, aż owoce popękają. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree, masę przetrzeć przez sito. Do miski wbić jajka i żółtko, dodać przetartą porzeczkę, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko i wymieszać. 


4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mieszanki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 175º C około 20 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części.

czerwona porzeczka 

Pierwszą część biszkoptu posmarować połową ilości kremu, po czym przykryć drugą częścią biszkoptu, na tym rozsmarować konfiturę porzeczkową i przykryć ostatnią częścią. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru i przyozdobić owocami. Torcik schłodzić przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. śliczny , taki dziewczęcy

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak nie przepadam z owocowymi tortami, tak Twój pożeram oczami i mam normalnie ślinotok;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje marzenia na ta chwile to kawalek Twojego torciku ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj,jaki on fajny jest. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect