czwartek, 19 września 2013

komosa ryżowa alla puttanesca


Pyszna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonej papryki, czarnych oliwek, kaparów i dużej ilości natki pietruszki oraz świeżego oregano, doprawiona dresingiem na bazie filecików anchois z czosnkiem i oliwą. Komosa ryżowa alla puttanesca z przepisu Anny Olson to danie które dobrze smakuje podane na zimno albo odgrzane.


1 szklanka komosy ryżowej
1/4 szklanki czarnych oliwek
natka pietruszki
4 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
3 fileciki anchois
chili
3 łyżki oliwy
sól
pieprz


By przygotować dresing, należy zmiksować razem fileciki anchois z obranym czosnkiem oraz oliwą. Komosę przepłukać wodą na gęstym sitku, mieszając widelcem, aż spływająca woda będzie przezroczysta, następnie ugotować w garnku z osolonym wrzątkiem przez około 12 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą. Wymieszać komosę z pokrojoną w kostkę pieczoną papryką, grubo posiekanymi oliwkami, kaparami, posiekanymi ziołami oraz dresingiem. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili.  

7 komentarzy:

  1. Przez cały dzień ten smak teraz będzie za mną chodził;-) Wygląda bardzo kusząco, a ja nie mam komosy...;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, kuskus też będzie świetnie smakował :) Miłego dnia!

      Usuń
  2. świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron puttanesca jadłam nie raz,
    ale takiej wersji puttaneski jeszcze nigdy:)
    I jak tu za Tobą nadążyć?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne składniki, sprzeda się.... :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. taka wersja to mi się podoba! zapisane, do zjedzenia :]

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ta miska dobrze wygląda! mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect