Pyszna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonej papryki, czarnych oliwek, kaparów i dużej ilości natki pietruszki oraz świeżego oregano, doprawiona dresingiem na bazie filecików anchois z czosnkiem i oliwą. Komosa ryżowa alla puttanesca z przepisu Anny Olson to danie które dobrze smakuje podane na zimno albo odgrzane.
1 szklanka komosy ryżowej
1/4 szklanki czarnych oliwek
natka pietruszki
4 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
3 fileciki anchois
chili
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
By przygotować dresing, należy zmiksować razem fileciki anchois z obranym czosnkiem oraz oliwą. Komosę przepłukać wodą na gęstym sitku, mieszając widelcem, aż spływająca woda będzie przezroczysta, następnie ugotować w garnku z osolonym wrzątkiem przez około 12 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą. Wymieszać komosę z pokrojoną w kostkę pieczoną papryką, grubo posiekanymi oliwkami, kaparami, posiekanymi ziołami oraz dresingiem. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili.
Przez cały dzień ten smak teraz będzie za mną chodził;-) Wygląda bardzo kusząco, a ja nie mam komosy...;-(
OdpowiedzUsuńMarzenko, kuskus też będzie świetnie smakował :) Miłego dnia!
Usuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMakaron puttanesca jadłam nie raz,
OdpowiedzUsuńale takiej wersji puttaneski jeszcze nigdy:)
I jak tu za Tobą nadążyć?;)
Świetne składniki, sprzeda się.... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
taka wersja to mi się podoba! zapisane, do zjedzenia :]
OdpowiedzUsuńale ta miska dobrze wygląda! mniam
OdpowiedzUsuń