Zupa z pieczonych pomidorów z mascarpone i oliwą bazyliową jest doskonała w smaku i pożywna. Autorka przepisu Sophia Dahl w książce "Na każdą porę" pisze, że pieczone pomidory nadają zupie nadzwyczajną śmietankową głębię. Zupa jest przygotowana z samych warzyw, bez dodatku bulionu, tylko z niewielkim dodatkiem serka mascarpone, który sprawia, że zupa jest bardziej kremowa.
1000 g pomidorów
1 cebula
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka mascarpone
sól
pieprz
oliwa
pęczek bazylii
Na blasze rozłożyć przekrojone na połówki pomidory, cebulę pokrojoną na ćwiartki, papryki bez gniazd nasiennych przekrojone na ćwiartki, ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, polać oliwą i posypać cukrem. Piec około 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 190° C. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić, by ostygła. Obrać cebulę, wyłuskać czosnek z łupin i miksować warzywa porcjami w blenderze na delikatne aksamitne puree. Przelać otrzymaną zupę do rondla, podgrzać na mały ogniu, dodać łyżkę oliwy i wmieszać mascarpone, podgrzewać 2 minuty. Zupę podawać z kleksem bazylii zmiksowanej z łyżką oliwy.
Korzystam z tego samego przepisu - uwielbiam tę zupkę! Nawet robiłam w tamtym tygodniu :).
OdpowiedzUsuńA dodaję jeszcze zioła do pieczenia :)
Zupa idealna! :) bardzo lubie takie kremowe dania :)
OdpowiedzUsuńcudowna! bajeczne kolory!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie. Bardzo lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Malwinna
Pycha! Uwielbiam takie kremowe, pomidorowe zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieple :)
Cudowna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą michę...
Kamilka szalejesz , pysznie na dokładkę
OdpowiedzUsuńTeraz jak u nas pogoda pod psem to poproszę miseczkę;-)
OdpowiedzUsuńKrem z pieczonych pomidorów jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam mascarpone:)
Alez apetyczne zdjęcia. Wspaniała zupka!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń