Przepyszny chlebek turecki z karmelem upieczony na podstawie przepisu Moniki. Słodki chlebek z rodzynkami dobrze smakuje podany z kremowym serkiem i dżemem figowy z anyżem. Przy przygotowywaniu chlebka należy uważać przy łączeniu karmelu z mlekiem, gdyż bardzo się pieni, należy więc mleko wlewać do karmelu bardzo delikatnie.
350 ml mleka
50 masła
15 g drożdży
9 łyżek cukru
8 łyżek kawy zbożowej
1/2 łyżeczki soli
50 g rodzynek
1 żółtko
1 żółtko
Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić zaczyn, odstawić do
podrośnięcia. Mleko zagotować, cukier uprażyć na bursztynowy
karmel, podgrzewać cukier na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu,
aż uzyska odpowiedni kolor i zacznie pachnieć karmelowo. Do karmelu po
odrobinie dodawać bardzo gorące mleko, dodać masło, mieszać
na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, przestudzić. Do mąki dodać
rozczyn, kawę i sól, wymieszać, dodać karmelowe mleko, wymieszać i
zagnieść gładkie ciasto. W połowie wyrabiania dodać rodzynki. Odstawić
do podwojenia objętości na około godzinę. Z ciasta uformować chlebki,
najlepiej wąskie, podłużne i odstawić do
ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem,
piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C.
Oo jaki ciekawy, z kawą zbożową:-) Tylko by mi te rodzynki wydłubywali;-))Uściski:-)
OdpowiedzUsuńZapisujemy ten przepis do wypróbowania :):)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaaardzo apetycznie!!!
Pozdrówki
Tapenda
Jaki on ładny jest Kamilko. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak i aromat tego chlebka. Wyszedł Ci jak z najlepszej piekarni
OdpowiedzUsuń