Pyszna i prosta sałatka nicejska z zieloną fasolkę szparagową, gotowanymi ziemniakami, jajkami, pomidorami i sałatą masłową. Podana z tuńczykiem w oleju, filecikami anchois oraz doprawiona oliwą, czerwonym octem winnym, solą i pieprzem.
2 jajka
200 g zielonej fasolki szparagowej
6 ziemniaków
2 pomidory
1/2 główki sałaty masłowej
150 g tuńczyka w oliwie
6 ziemniaków
2 pomidory
1/2 główki sałaty masłowej
150 g tuńczyka w oliwie
6 filecików anchois
30 ml oliwy
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
30 ml oliwy
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować z miękkości, odcedzić pokroić na plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na dwie części. Fasolkę zblanszować, odcedzić. Pomidory pokroić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć liście sałaty, na niej ułożyć fasolkę, ziemniaki, pomidory, odsączonego z zalewy tuńczyk, połówki jajek. Na tym rozłożyć fileciki anchois, całość skropić oliwą oraz octem, posypać solą i pieprzem.
Idealna na dzisiejszy lunch :)
OdpowiedzUsuńJeszcze muszę posiedzieć w pracy i język mi ucieka...;-)
OdpowiedzUsuńJadłam ją w Toulonie i Marsylii, tam na Lazurowym bardzo mi smakowała. Chętnie sięgnę po tego klasyka również w domu.
OdpowiedzUsuńJedna z mooich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuń