Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z twarogu sernikowego z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady na ciasteczkowym owsianym spodzie z dodatkiem jagód. Kremowy sernik z jagodami jest pyszny, najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.
250 g ciastek owsianych
125 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić.
1000 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
100 g cukru
200 g białej czekolady
6 jajek
65 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g jagód
W misce utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodać sery, stopioną i ostudzoną czekoladę i ubić wszystko razem na gładką masę, dodać skrobię i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jagody. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na 70 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
O mój Boże, cóż za obietnica rozkoszy:))
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata :))
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny, tylko z borówkami - aj obłedny!
OdpowiedzUsuńidealny ten twój serniczek:) boski:)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie i jaka piękna ta patera!:)
OdpowiedzUsuńJest idealny! Marzy mi się kawałek Twojego sernika :)
OdpowiedzUsuńIdealny:-) A jak kusi:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek! A Twoja zastawa... po prostu cudna! :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny.
Pozdrowienia :)
A, sernik z jagodami - mój ulubiony :-)
OdpowiedzUsuńWow
OdpowiedzUsuńale piękny:) wiem co mówię kocham serniki!
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkosci forme jest ten sernik?
OdpowiedzUsuńKlaudia na 24 cm :) Pozdrawiam
Usuń