Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z twarogu sernikowego na orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Sernik z truskawkami jest pyszny, a dzięki spodowi przygotowanemu z mielonych orzechów włoskich mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej.
250 g mielonych orzechów
125 g masła
200 g truskawek
Orzechy wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na tym ułożyć truskawki przekrojone na dwie części.
1000 g twarogu sernikowego
1 szklanka cukru
8 jajek
100 g masła
65 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka pasty waniliowej
W misce utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodać ser, stopione i ostudzone masło i ubić wszystko razem na gładką masę, dodać skrobię i dobrze wymieszać. Masę wylać na truskawki i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 50 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce.
Kamila , ty się uspokój , sernik z truskawkami we wrześniu ,ach będzie mi się śnił do czerwca , jeszcze widzę ,że ,,prawdziwymi" truskawkami ,ach
OdpowiedzUsuńMniam mniam
Aluś, u nas jeszcze można spotkać truskawki, ale coś czuję, że to niestety ostanie sztuki. Pozdrawiam
Usuńgdybym ja mogła teraz dostać truskawki:D:D:D:D achhhhhhh
OdpowiedzUsuńcudny serniczek!
A ja dzisiaj przechodziłam koło warzywniaka i widziałam truskawki:)
OdpowiedzUsuńmi już truskawki zniknęły z pola widzenia :(
OdpowiedzUsuńpyszny serniczek!
Pyszny Kamilko. Uwielbiam wszelkie serniki, z truskawkami rewelacja :)
OdpowiedzUsuńU nas też jeszcze są truskawki:-) Pyszniutki:-)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i na pewno pyszny.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i na pewno pyszny.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńKamila, wodzisz na pokuszenie tym sernikiem :) wygląda palce lizać!
OdpowiedzUsuń