Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni na zakwasie inspirowany przepisem Jeffreya Hamelman.
70 g mąki pszennej
70 g wody
2 łyżki zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
cały zaczyn
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
250 g wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
Zaczyn wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.
widać ,ze udany na medal to pyszny ,a wiesz Kamilka ,że ma być polska książka mistrza , tzn ma się ukazać przetłumaczona na polski , ale się cieszę
OdpowiedzUsuńAluś, czekam z utęsknieniem na tą pozycję :) Pozdrawiam
UsuńKurcze ale przepiekny, no idealny :)))
OdpowiedzUsuńCudny chlebuś i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńcudowny:) ja w czwartek piekłam zwykły pszenny, będę musiała upiec i pszenno żytni:)
OdpowiedzUsuńCudowny jak z obrazka!
OdpowiedzUsuńKamilko, a masz tu żytni 100% na zakwasie?
Aniu, nie bardzo rozumiem, chleb jest z dodatkiem mąki pszennej i żytniej na zakwasie? O co chodzi? Pozdrawiam
UsuńPewnie Ance chodzi, czy masz w swoich zbiorach całkowicie żytni na zakwasie, bez dodatku mąki pszennej;-) A chlebek idealny i taki mięsisty:-) Kolejny chleb zrobię wg tej receptury:-)
UsuńDokładnie o to mi chodzi. Dzieki, Marzeno:)
UsuńAaaaaa, ale jestem ciężko kapująca hihihihi, już myślałam, że coś z tym przepisem złe napisałam :)
UsuńAniu, moje wszystkie wypieki chlebowo - bułkowo -bagietkowe można znaleźć z boku w "domowej piekarni", mało tego ale zbiór się powiększa :)
Pozdrawiam Dziewczyny :)
Ech, myślałam że mni wyreżyserował w szukaniu :)
UsuńGłupi telefon! Wyręczysz miało być!
UsuńAleż, bardzo proszę :)
Usuńhttp://ogrodybabilonu.blogspot.com/2011/05/chleb-zytni-ze-sliwka.html
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/06/chleb-zytni-razowy-z-miodem-i-czarnuszka.html
Pozdrawiam :))))
Aniu, ten chlebek, który dostałaś ode mnie też można na samej żytniej mące robić :)))
UsuńKamilko, a Twój chleb jest piękny! Cudowne nacięcia :))
Przepiękny chleb!!!
OdpowiedzUsuńidealny. pod każdym względem!
OdpowiedzUsuńJej, jaki ładny! Uwielbiam takie wielkie bochny :-)
OdpowiedzUsuńŁał! Piękny!
OdpowiedzUsuńMuszę go upiec:)
Kamilo, przepiękny wypiek. I to nacięcie. Chleb idealny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Malwinna
Wygląda prześlicznie :-).
OdpowiedzUsuńCUUUDOOOWNYYY!
OdpowiedzUsuńpiękne wrzosy w tle, a przepis już dodany do ulubionych, będę robić - muszę tylko zakwas zdobyć. Sama się boję robić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, jeśli potrzebny Ci zakwas, mogę podesłać go pocztą, sama też tak dostałam :) Podaj swój namiar na maila :) Pozdrawiam
UsuńNie ma jak to domowy chleb- po prosu prawdziwy dom !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Po dwóch godzinach nawet nie drgnęło ciasto :(
OdpowiedzUsuńKaikakaikakaika, może to wina zakwasu, proponuję dołożyć odrobinę drożdży, wyrobić jeszcze raz ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Usuń