Przepyszny chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni inspirowany przepisem Daniela Leader.
50 g zakwasu żytniego
75 g letniej wody
75 g mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
cały zaczyn
350 g letniej wody
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
10 g soli
cały zaczyn
350 g letniej wody
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
10 g soli
Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto będzie klejące, przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. By chleb się błyszczał na wierzchu, należy go zaraz po wyjęciu z piekarniku posmarować wodą. Chleb kroić po ostudzeniu.
Ale piękny widok w poniedziałkowe rano!
OdpowiedzUsuńChwytam kromkę...
Niezwykle smakowicie wygląda, mmm....
OdpowiedzUsuńAle kusisz Kamilko :) wspanialy chlebus, przypadłaby się kromka do sniadania!
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje:) z pewnością bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńKamilko, chleb wygląda idealnie. Coś wspaniałego !:)
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra! :)
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek! :)
OdpowiedzUsuńIdealna kromka!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dokarmiłam zakwas, więc kto wie, kto wie...:)
Idealnie wygląda, cudny:)
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chlebek, domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńelegancko się udał
OdpowiedzUsuńAch jak cudnie wygląda, chciałabym go spróbować...:-)
OdpowiedzUsuńczy można piec w foremce a nie na blaszce?
OdpowiedzUsuńMagda, pewnie :) Pozdrawiam
Usuń