codzienność

poniedziałek, 23 września 2013

chleb pszenno - żytni


Przepyszny chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni inspirowany przepisem Daniela Leader.

50 g zakwasu żytniego
75 g letniej wody
75 g mąki żytniej 


Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
350 g letniej wody
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
10 g soli 


Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto będzie klejące, przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. By chleb się błyszczał na wierzchu, należy go zaraz po wyjęciu z piekarniku posmarować wodą. Chleb kroić po ostudzeniu.

15 komentarzy:

  1. Ale piękny widok w poniedziałkowe rano!
    Chwytam kromkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle smakowicie wygląda, mmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz Kamilko :) wspanialy chlebus, przypadłaby się kromka do sniadania!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie się prezentuje:) z pewnością bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, chleb wygląda idealnie. Coś wspaniałego !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna kromka!
    Właśnie dokarmiłam zakwas, więc kto wie, kto wie...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie wygląda, cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały ten chlebek, domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  9. elegancko się udał

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach jak cudnie wygląda, chciałabym go spróbować...:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy można piec w foremce a nie na blaszce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect