codzienność

wtorek, 17 września 2013

makaron zapiekany w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii


Makaron zapiekany w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii, to pyszne i bardzo sycące danie. Śmietanowy sos z cukinią i jej kwiatami, doprawiony czosnkiem, natką pietruszki z wytrawnym białym winem, doskonale smakuje zapieczony z makaronem pod warstwą parmezanu. 
 

250 g makaronu
200 g cukinii 
10 kwiatów cukinii 
150 ml wytrawnego białego wina 
150 g śmietany 
2 ząbki czosnku  
2 łyżki oliwy 
natka pietruszki
50 g parmezanu
sól 
pieprz 

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać pokrojoną w plasterki cukinię i chwilę smażyć, doprawić solą. Wlać wino i zredukować jego objętość o połowę, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i trzymać na ogniu kolejne kilka minut. Do sosu wmieszać oczyszczone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii oraz posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, wyłożyć sos i całość posypać startym na tarce parmezanem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C około 20 minut. 
 

9 komentarzy:

  1. Kamilo, aleśmy się zgrały - u mnie też akurat makaron z cukinią i sosem Śmietankowym :-) Pewnie dlatego, że cukinia teraz taka dobra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że jestem już po śniadaniu;-) Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo jestem ciekawa smaku tych kwiatów cukiniowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię dziś z drobnymi modyfikacjami, bo mam makaron razowy.
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm.. ale apetycznie wyglada! Cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Fantastyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przeprowadziłabym się do ciebie, choć na jeden dzień, by spróbować tych twoich wspaniałości! achhh

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda i pewnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect