Makaron zapiekany w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii, to
pyszne
i bardzo sycące danie. Śmietanowy sos z cukinią i jej
kwiatami, doprawiony czosnkiem, natką pietruszki z wytrawnym białym
winem, doskonale smakuje zapieczony z makaronem pod warstwą parmezanu.
250 g makaronu
200 g cukinii
10 kwiatów cukinii
150 ml wytrawnego białego wina
150 g śmietany
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
50 g parmezanu
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać pokrojoną w plasterki cukinię i chwilę smażyć, doprawić solą. Wlać wino i zredukować jego objętość o połowę, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i trzymać na ogniu kolejne kilka minut. Do sosu wmieszać
oczyszczone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii oraz posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Odcedzony makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, wyłożyć sos i całość posypać startym na tarce parmezanem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C
około 20 minut.
Kamilo, aleśmy się zgrały - u mnie też akurat makaron z cukinią i sosem Śmietankowym :-) Pewnie dlatego, że cukinia teraz taka dobra!
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem już po śniadaniu;-) Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo jestem ciekawa smaku tych kwiatów cukiniowych:-)
OdpowiedzUsuńZrobię dziś z drobnymi modyfikacjami, bo mam makaron razowy.
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
Mmmm.. ale apetycznie wyglada! Cudownie!
OdpowiedzUsuńWow! Fantastyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńale apetyczny!
OdpowiedzUsuńprzeprowadziłabym się do ciebie, choć na jeden dzień, by spróbować tych twoich wspaniałości! achhh
OdpowiedzUsuńAntenka, zapraszam :) Pozdrawiam
UsuńSmacznie wygląda i pewnie pyszny :)
OdpowiedzUsuń