Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem ostrej papryczki chilli, cebuli, wędzonej i słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz soku z cytryny. Ostry sos pomidorowy można zużyć na bieżąco jako dodatek do potraw, idealny jest do domowych nachosów czy tortilli, można też zapakować go w słoiczki i przechować w spiżarce na zimę.
2 papryczki chilli
3 pomidory
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
sok z 1/2 cytryny
sól
cukier
Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną drobno papryczkę chilli, całość posolić oraz dodać pozostałe składniki. Sos gotować przez około 30 minut, następnie zmiksować oraz doprawić do smaku solą i cukrem. Masę dodać do garnka, zagotować i gorące nakładać do słoików. Słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Musze zrobic :) bo my uwielbiamy takie sosiki :)
OdpowiedzUsuńJa też muszę zrobić, zamknąć w słoiczki i delektować się smakiem :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńWczoraj wydawało mi się,
OdpowiedzUsuńże skończyłam zapełnianie słoików na zimę,
ale dziś nie jestem tego taka pewna!;)
podoba mi się , oj podoba mój ty pracusiu , wiem co piszę pracusiu*
OdpowiedzUsuńTaki sos na pewno jest smaczny. Kamilka, ależ Ty jesteś pozytywnie szalona kobieta!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu sosy :)
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje.
Kurcze, chyba muszę dokupić słoików-)
OdpowiedzUsuńHahaha, to samo sobie pomyślałam! :))
UsuńUwielbiam takie pikantne sosiki :)