wtorek, 3 września 2013

karmelizowane figi z jogurtem i malinami


Figi są świetne w sałatkach i deserach, na surowo, pieczone lub smażone w cukrze lub miodzie. Sposób na szybki i bardzo pyszny deser, to karmelizowane figi z jogurtem i malinami, oblane syropem z miodu, soku z skarmelizowanych owoców i octu balsamicznego.
 

6 fig
200 g jogurtu greckiego

4 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego 
100 g malin

Na patelni rozgrzać miód i na nim ułożyć przekrojone na pół figi płaską stroną. Smażyć do momentu, aż miód się skarmelizuje. Figi wyciągnąć z patelni i wlać ocet, chwilę gotować aż syrop zgęstnieje. Na talerzach rozłożyć jogurt, na nim ułożyć figi, maliny i całość polać syropem z patelni.

11 komentarzy:

  1. Kamilo, uwielbiam Cię za taki deser:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dziękuję :))) Miłego dnia!

      Usuń
  2. poezjaaaaaaaaa mmmmmmmmmmmmmmmmm:D

    OdpowiedzUsuń
  3. No boskie są! :) Uwielbiam sezon na figi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż właśnie się wczoraj skarżył, że figi sa bez smaku. Zobaczymy c powie na to!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak teraz wszędzie pięknie figowo jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bosko to wygląda, uwielbiam figunie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A do mnie figi jeszcze nie dotarły:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pieknie podane :) porywam caly talerz!

    OdpowiedzUsuń
  9. figi i maliny,mm wszystko to co uwielbiam,cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect