Filety z kurczaka marynowane przed grillowaniem w białym winie z rozmarynem, czerwonym pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą, po upieczeniu owinięte w szynkę dojrzewającą. Soczyste filety zostały podane w towarzystwie podpieczonych fig, na łożu z rukoli, polane miodem i figowym octem balsamicznym. Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami przygotowane według przepisu podpatrzonego w Wysokich Obcasach.
Wino z posiekanym rozmarynem, sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawami połączyć w dużej misce. Do marynaty włożyć oczyszczone, pojedyncze filety z kurczaka i zostawić pod przykryciem w lodówce na około 3 godziny, w połowie czasu filety w marynacie przewrócić.
Składniki dresingu połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
125 ml wytrawnego białego wina
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy
4 filety z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki figowego octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Składniki dresingu połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
8 fig
8 plasterków szynki parmeńskiej
125 g rukoli
to ja się wpraszam na takie obiadek:) pycha!
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis w sam raz na romantyczną randkę...
OdpowiedzUsuńPięknie podane
OdpowiedzUsuńchyba mnie zainspirowałaś :)
OdpowiedzUsuńlecę po figi!
Jak dla mnie to idealna kolacja !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Niesamowicie apetyczne zdjęcia!:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne mięsko:-) Wino się leje i nie miałam czasu pobuszować:-)
OdpowiedzUsuńSzałowy talerz, dobrze tej roladce na takim zielonym podłożu :)
OdpowiedzUsuń