niedziela, 22 września 2013

ciasto figowe


Przepyszne ciasto z bardzo kruchym spodem z dodatkiem rozmarynu nadziane kremem na bazie śmietany i mascarpone, a do tego figi posmarowane glazurą z galaretki z czerwonej porzeczki i miodu umili każdą chwilę. Przepis na to idealne ciasto figowe podpatrzone w magazynie "Kuchnia", dodaję do akcji Figa bez maku. 


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g masła 
1 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu 
5 łyżek wody

Zmiksować pulsacyjnie obie mąki z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałki masło i rozmaryn, miksować, aby powstała kruszonka. Wlać wodę i miksować jeszcze chwilę, aż ciasto będzie spójne. Ciastem wylepić dno i boki okrągłej formy na tartę, wstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200° C, piec ciasto przez około 25 minut. Następnie ostudzić. 

 
1/3 szklanki śmietany 22%
250 g mascarpone
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
szczypta soli
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
1 łyżka miodu
500 g fig

Utrzeć śmietanę z mascarpone, cukrem, skórką cytrynową i solą. W rondelku rozgrzać galaretkę z miodem i ostudzić. Krem rozsmarować na kruchym cieście, obłożyć plastrami fig, owoce posmarować glazurą z galaretki i miodu. Tartę schłodzić przed podaniem.  




6 komentarzy:

  1. te dopiero cudo jest , oj takie ciasto to ma wygląd już taki ,że jęzor ucieka ... no wiesz Kamila gdzie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie!:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest przecudowne :) porywam kawalek do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale szalejesz z tymi figami:-) Boskie:-)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudeńko Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect