Przepyszne ciasto z bardzo kruchym spodem z dodatkiem rozmarynu nadziane kremem na bazie śmietany i mascarpone, a do tego figi posmarowane glazurą z galaretki z czerwonej porzeczki i miodu umili każdą chwilę. Przepis na to idealne ciasto figowe podpatrzone w magazynie "Kuchnia", dodaję do akcji Figa bez maku.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu
5 łyżek wody
Utrzeć śmietanę z mascarpone, cukrem, skórką cytrynową i solą. W rondelku rozgrzać galaretkę z miodem i ostudzić. Krem rozsmarować na kruchym cieście, obłożyć plastrami fig, owoce posmarować glazurą z galaretki i miodu. Tartę schłodzić przed podaniem.
Pycha! I co tu upiec...
OdpowiedzUsuńte dopiero cudo jest , oj takie ciasto to ma wygląd już taki ,że jęzor ucieka ... no wiesz Kamila gdzie:D
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie!:-).
OdpowiedzUsuńCiasto jest przecudowne :) porywam kawalek do kawy!
OdpowiedzUsuńAle szalejesz z tymi figami:-) Boskie:-)!
OdpowiedzUsuńAleż cudeńko Kamilko! :)
OdpowiedzUsuń