codzienność

czwartek, 5 września 2013

makaron w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii


Makaron w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii, to pyszne i bardzo sycące danie. Ten ekspresowy śmietanowy sos z cukinią i jej kwiatami, doprawiony czosnkiem, tymiankiem, bazylią z wytrawnym białym winem, można przygotować w czasie gotowania makaronu.


250 g makaronu
200 g cukinii 
10 kwiatów cukinii 
150 ml wytrawnego białego wina 
150 g śmietany  
gałązka tymianku 
gałązka bazylii 
2 ząbki czosnku  
2 łyżki oliwy 
sól 
pieprz 

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać pokrojoną w plasterki cukinię oraz posiekany tymianek i chwilę smażyć, doprawić solą. Wlać wino i zredukować jego objętość o połowę, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Do sosu wmieszać oczyszczone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii oraz posiekane listki bazylii, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić makaron włożyć na patelnię i wymieszać z sosem. 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania:-) Tylko znowu te kwiaty, które dla mnie są nie do dostania:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, bez kwiatów też można :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Marzenko, a nie masz nikogo kto miałby na ogródku / działce cukinię?

      Usuń
  2. bardzo lubie dania w smietanowym sosie :) z tymi kwiatami wyglada pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tych kwiatów cukinni to wam zazdroszczę...

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne danie! achh jakie piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. A kwiaty jeszcze są????
    Muszę zadzwonić Za Rzekę! Jak mają to makaron robię :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect