codzienność

wtorek, 2 lipca 2013

płatki róży ucierane z cukrem


Pół funta oczyszczonych listków róży 
i półtora funta cukru utłuc razem w moździerzu, 
zacisnąć cytrynę; a następnie smażyć na wolnym ogniu. 
Robić z tej masy gałeczki, 
tarzając je w cukrze, gdy obeschną chować do słojów. 
Można też i massę samą tak zostawić 
używając do przekładania ciast.
Praktyczny kucharz warszawski
1889


Płatki róży ucierane z cukrem są niezwykle aromatyczne, mają boski, słodki zapach i przepiękny kolor. Tak przygotowane płatki doskonale sprawdzą się do wypieków lub jako aromatyczny dodatek. Ucierane płatki róż według starej rodzinnej receptury, dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


250 g płatków róży
500 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka spirytusu


Ze świeżo zebranych płatków róży usunąć nożyczkami żółte końce. W misce kamiennej ucierać partiami różę z cukrem i wykładać do innego naczynia. Po utarciu wszystkich płatków wyłożyć masę powrotem do kamiennej miski, dodać sok z cytryny dla przywrócenia koloru, alkohol i  dokładnie rozetrzeć. Utartą różę nakładać po brzegi do wyprażonych słoików, dobrze ugniatając. Napełnione słoiki od razu zamykać wygotowanymi i osuszonymi pokrywkami.

9 komentarzy:

  1. na sam widok już mi błogo:D cudowne

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero musi byc wspanialy smak i aromat! I ten kolor...wspanialosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze podobał mi się ten pomysł ale u mnie w rodzinie raczej by to nie przeszło :(

    OdpowiedzUsuń
  4. czuję ten zapach... oj musi bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja cicia tak robiła jak jeszcze żyła, a potem robiła pączki z nadzieniem różanym. Whmm...miłe wspomnienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam, lubię i cenię ogromnie, ale skąd tu różę wziąć na podwarszawskich, umiarkowanie dziewiczych przedmieściach. Inni ucierają i mnie obdarowują, lubię te wakacyjne, aromatyczne słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaaaaaaaaaaaaa jakie cudo , piękne zdjęcia Kamiluś ukochanej mojej róży

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia. Mam słabość do płatków róży w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne zdjęcia, wspaniały przepis. Uwielbiam takie płatki róży:)
    Pozdrowienia ślę serdeczne:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect