Klasyczna sałatka caprese to pomidory, mozzarella, sos z oliwy i bazylia, ma odzwierciedlać włoskie barwy narodowe. A gdyby tak, zastąpić pomidory, truskawkami i dodać do tego roszponkę oraz sos winegret na bazie octu truskawkowego, miodu i oliwy z oliwek, to powstanie truskawkowa sałatka caprese. Pyszna sałatka inspirowana tym przepisem, jest idealna na lekki posiłek w ciągu dnia.
2 łyżki octu truskawkowego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
kwiat soli morskiej
pieprz
Do
miseczki wlać ocet truskawkowy, dodać sól i wymieszać aż sól się rozpuści,
dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą.
Doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
200 g mozzarelli mini
200 g truskawek
70 g roszponki
4 łyżki migdałów
bazylia
Na
talerzach rozłożyć sałatę, na niej ułożyć osączone z zalewy kulki mozzarelli, pokrojone
truskawki oraz kawałki migdałów. Wszystko skropić truskawkowym
winegretem i posypać posiekaną bazylią.
Te trzy dominujące kolory na talerzu uwielbiam niezmiennie od lat :)
OdpowiedzUsuńświetne są truskawki w zielonym wydaniu, mniam!
OdpowiedzUsuńCudnie ją ujęłaś!! Jestem przekonana, że niejeden Włoch zamieniłby z rozkoszą klasyczną wersję na taką z polską truskawą.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi właśnie,
OdpowiedzUsuńże miałam nastawić ocet truskawkowy!
Dziękuję i sałatką się częstuję:)
Az mi slinka poleciala na sam widok :) Wspaniala salatkowa propozycja.
OdpowiedzUsuńtaka Francja elegancja , mniam mniam
OdpowiedzUsuńŚwietny sos, a i sałatka piękna :-) Miłego wieczorku:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam caprese, a z dodatkiem truskawki musi być jeszcze pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuń