Przepyszny i bardzo prosty do przygotowania odświeżający sos kolendrowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu z dodatkiem skórki i soku z cytryny. Sos ten doskonale smakuje podany do grillowanych zielonych szparagów. Grillowane szparagi z sosem cytrynowo - kolendrowym sprawdzą się jako lekki posiłek w ciągu dnia.
500 g zielonych szparagów
oliwa
sól
pieprz
Odciąć
stwardniałe końcówki szparagów u nasady i wymieszać łodygi z oliwą,
solą i pieprzem. Rozłożyć szparagi na gorącym grillu lub patelni
grillowej i obracać w miarę pieczenia. Gdy zmiękną, przełożyć je na
półmisek.
1/2 pęczka kolendry
100 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
3 łyżki soku z cytryny
skórka z cytryny
skórka z cytryny
Liście kolendry włożyć do pojemnika
malaksera, dodać jogurt i majonez, wlać sok z cytryny i całość zmiksować na gładką
masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i skórką z cytryny. Podawać do grillowanych szparagów.
Myślę, że to połączenie bardzo by mi smakowało. ;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym na lunch:)
OdpowiedzUsuńPodeślesz porcyjkę?;)
Ja chcę taki posiłek w środku dnia! Ja!
OdpowiedzUsuńmuszę wrócić do hodowania kolendry na balkonie, w ubiegłym roku miałam z nią wielką frajdę :)Szparagi jak zwykle smaczne, ale ten sos musi być obłędny!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
to musiało byc pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszny zestaw!
OdpowiedzUsuńDzisiaj znowu kupiłam szparagi...
Podpatruję z wypiekami na twarzy te Twoje propozycje:-)
OdpowiedzUsuń