Tarteletki z ciasta francuskiego z wypełnieniem przygotowanym z sera pleśniowego z dodatkiem wytrawnego białego wina i czosnku, zapieczone z zielonymi szparagami. Tarteletki ze sosem serowym i szparagami świetnie smakują jeśli poda się do nich domowy dżem z chilli.
275 g ciasta francuskiego
200 g zielonych szparagów
125 g sera pleśniowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
125 ml wytrawnego białego wina
Ciasto francuskie podzielić na cztery części i ułożyć je na blasze, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na 10 minut, by się lekko zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć, dodać wino i pokrojony w kostkę ser, całość doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką. Środek ciasta wypełnić masą serową, na tym ułożyć kawałki szparagów. Tak przygotowane tarteletki wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut. Tarteletki podawać z dżemem z chilli.
Pychota! Na to właśnie mam teraz ochotę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekaski z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńJak cudownie wyrosło Ci ciasto:)
OdpowiedzUsuńPiekna i apetyczna przekąska. Nie wiem tylko czy aby są jeszcze zielone szparagi, ostatnio było ciężkawo z ich dostaniem;-(
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite te tartaletki :), zjadłabym pozdrawiam zauberi
OdpowiedzUsuń