Pyszne i chrupiące gofry kukurydziano - cytrynowe podane z syropem truskawkowo - rabarbarowym o aromacie wanilii, przygotowane z dodatkiem syropu kukurydzianego. Gofry kukurydziano - cytrynowe z przepisu Anny Olson, dodaję do akcji Rabarbar.
2 szklanki rabarbaru
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
1 szklanka wody
1 laska wanilii
Przekroić wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Zagotować na średnim ogniu wodę z syropem kukurydzianym, cukrem, rabarbarem, połową przekrojonych na ćwiartki truskawek, ziarenkami i strączkiem waniliowym. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min, aż rabarbar zmięknie, a syrop zrobi się różowy. Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać pozostałą szklankę pokrojonych truskawek i ostudzić syrop.
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
jogurt naturalny
jogurt naturalny
Zmieszać w misce mąkę, kaszkę, cukier, proszek do
pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać za pomocą
trzepaczki maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne
składniki i zamieszać trzepaczką, żeby się połączyły, ale niezbyt
intensywnie, ciasto może być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i
delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i
wlać porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i smażyć, aż
przestanie się z niej wydobywać para, około 4 minut, zależnie od rodzaju
urządzenia. Gotowe gofry przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w nagrzanym piekarniku. Nakładać gofry na talerzyk, przybrać je jogurtem oraz syropem z truskawkami.
Kolejne pyszne gofry, które przypominają mi o tym,
OdpowiedzUsuńże wieki ich nie jadłam!:)
Ooooooooooooooooo gofry z kukurydzianą kaszką i na dokładkę z takim nadzieniem , świetny duet i jak smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńUmrę jak zaraz takich nie zjem...
OdpowiedzUsuńOj tak! Marzą mi się gofry :) wygladaja pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTakie gofry to marzenie:-) Nie dam rady dzisiaj zasnąć chyba;-)
OdpowiedzUsuńNie no...bajeranckie sa te Twoje gofry!:) Czestuje sie jednym do porannej kawki z mleczkiem, aaaaaaam!;)
OdpowiedzUsuńMilego dzionka!:*
Gofry na śniadanie!
OdpowiedzUsuńmniaaam!
dawno u mnie ich nie było, jeszcze muszę troszkę odczekać i zrobię, zrobię na pewno :)Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)