codzienność

piątek, 14 czerwca 2013

szparagi zapiekane z boczkiem

 
Szparagi zapiekane z boczkiem z dodatkiem gałązek rozmarynu, cząstek słodkich pomidorów i cytryny, to bardzo proste i jednocześnie pyszne danie z przepisu Jamiego Olivera.


500 g zielonych szparagów
4 gałązki rozmarynu
8 plastrów boczku
1 cytryna
2 pomidory
oliwa
sól 
pieprz

 
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, połącz po dwa plasterki boczku, aby uzyskać długi pasek. Na nim ułożyć po kilka szparagów, gałązkę rozmarynu i zawinąć to ciasno boczkiem. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać plasterki cytryny i cząstki pomidorów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 12 minut.

10 komentarzy:

  1. aż slinka leci ;) uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł! i jakie masz idealne naczynia na szparagi!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila alllle nam apetytu narobiłaś :):)
    Suuuper!!!
    Pozdrawiamy serdecznie!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane, widok bardzo pobudzający apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na przystawkę:-) Kamilo mam ogrom białych szparagów, podsuń jakiś pomysł na przystawkę, ale nie zupę. Najlepiej na sposób grecki, bo obiad robię w stylu właśnie greckim:-) Bardzo mi na tym zależy, mamy rocznicę ślubu i cała rodzina będzie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, może spodoba Ci się pomysł na gotowane szparagi, zawinięte jak te w boczek, w wędzonego łososia norweskiego i do tego sos miodowo - musztardowy. Taka sama ilość dobrej musztardy Dijon i miodu, zmiksować (zostawić w temperaturze pokojowej, by miód nie zgęstniał :)) i do tego drobno mielony pieprz. gdyby sos był zbyt gęsty do polania, dodać białego wina i zmiksować. Szparagi gotować 2 minuty w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła i ostudzić bez płukania, by nie straciły smaku. Do dekoracji pomidorki koktajlowe i bazylia. To propozycja mojego M., co prawda to kuchnia śródziemnomorska, ale podobno fajnie tak łączyć smaki :))) Buziaki!

      Usuń
    2. Odpisałam Ci na maila. Dzięki, świetny pomysł z tym łososiem:-) Miłego wieczorku!

      Usuń
    3. Można by tez posypać czarnymi oliwkami, żeby nadac greckiego akcentu:-)

      Usuń
    4. Ale greckimi wielkości śliwki hihihi

      Usuń
  6. Pychotka, uwielbiam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect