Szparagi zapiekane z boczkiem z dodatkiem gałązek rozmarynu, cząstek słodkich pomidorów i cytryny, to bardzo proste i jednocześnie pyszne danie z przepisu Jamiego Olivera.
500 g zielonych szparagów
4 gałązki rozmarynu
8 plastrów boczku
1 cytryna
2 pomidory
oliwa
sól
pieprz
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, połącz po dwa plasterki boczku, aby uzyskać długi pasek. Na nim ułożyć po kilka szparagów, gałązkę rozmarynu i zawinąć to ciasno boczkiem. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać plasterki cytryny i cząstki pomidorów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 12 minut.
aż slinka leci ;) uwielbiam szparagi!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł! i jakie masz idealne naczynia na szparagi!:)
OdpowiedzUsuńKamila alllle nam apetytu narobiłaś :):)
OdpowiedzUsuńSuuuper!!!
Pozdrawiamy serdecznie!
Tapenda
Pięknie podane, widok bardzo pobudzający apetyt :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na przystawkę:-) Kamilo mam ogrom białych szparagów, podsuń jakiś pomysł na przystawkę, ale nie zupę. Najlepiej na sposób grecki, bo obiad robię w stylu właśnie greckim:-) Bardzo mi na tym zależy, mamy rocznicę ślubu i cała rodzina będzie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, może spodoba Ci się pomysł na gotowane szparagi, zawinięte jak te w boczek, w wędzonego łososia norweskiego i do tego sos miodowo - musztardowy. Taka sama ilość dobrej musztardy Dijon i miodu, zmiksować (zostawić w temperaturze pokojowej, by miód nie zgęstniał :)) i do tego drobno mielony pieprz. gdyby sos był zbyt gęsty do polania, dodać białego wina i zmiksować. Szparagi gotować 2 minuty w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła i ostudzić bez płukania, by nie straciły smaku. Do dekoracji pomidorki koktajlowe i bazylia. To propozycja mojego M., co prawda to kuchnia śródziemnomorska, ale podobno fajnie tak łączyć smaki :))) Buziaki!
UsuńOdpisałam Ci na maila. Dzięki, świetny pomysł z tym łososiem:-) Miłego wieczorku!
UsuńMożna by tez posypać czarnymi oliwkami, żeby nadac greckiego akcentu:-)
UsuńAle greckimi wielkości śliwki hihihi
UsuńPychotka, uwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuń