poniedziałek, 24 czerwca 2013

chłodnik litewski


Chłodnik który doskonale smakuje, przygotowany na bazie wywaru z botwinki i buraczków, z maślanką, kefirem i śmietaną. Podany z rzodkiewką, ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Przepis na chłodnik litewski inspirowany przepisem z Kwestii Smaku. 

pęczek botwinki wraz z buraczkami
2000 ml bulionu warzywnego
500 ml kefiru
500 ml maślanki
200 ml śmietany
sok z cytryny
pęczek rzodkiewki
1 ogórek wężowy
koperek
szczypiorek
sól
cukier 

Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę, posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka, dodać sok z połowy cytryny. Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Zupę ostudzić a następnie przecedzić przez sitko. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić, a następnie wymieszać z maślanką i kefirem, dodać rzodkiewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przed samym podaniem dodać pokrojonego w kostkę obranego ogórka.  

7 komentarzy:

  1. Dzisiaj mam na obiad też litewski chłodnik:-))Aż się uśmiechnęłam pod nosem:-)
    Miłego poniedziałku, pa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na obiad w takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie tez dzisiaj będzie chłodnik:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie na taki mam teraz ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny chłodnik litewski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, i pomimo tego że lato gdzieś się schowało, mam nadzieje że na chwilę, więć czeka aż powróci i będę robić znowu taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect