piątek, 21 czerwca 2013

semifreddo z masą orzechowo - karmelową


Semifreddo czyli na pół zmrożony i powstaje poprzez połączenie dwóch równych części lodów i bitej śmietany. Pyszny krem z masą karmelową z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych dobrze smakuje i chłodzi. Semifreddo z masą orzechowo - karmelową z przepisu Jamiego Oliver, dodaję do Akcji lodowej 2013.



300 g orzechów laskowych
200 g cukru
4 łyżki wody 

W piekarniku rozgrzanym do 225° C upiec orzechy na złoty kolor. Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier, umieść na średnim ogniu. Po pewnym czasie płyn zacznie bulgotać i przemieni się w przejrzysty syrop. Następnie stopniowo zacznie nabierać koloru. Potrząsnąć lekko naczyniem, aby barwa się wyrównała. Kiedy syrop zrobi się brązowy odsunąć rondel od siebie i ostrożnie wrzucić orzechy. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez chwilę mieszając od czasu do czasu aż orzechy oblepią się karmelem i masa nabierze złotego koloru. Następnie wylać ją na pergamin lub lekko natłuszczoną powierzchnię odporną na wysoką temperaturę. Po 20 minutach, kiedy masa wystygnie i karmel stwardnieje, połamać go i zmiksować na kawałki.
 
1 laska wanilii
50 g cukru
4 jajka
2 szklanki śmietany do ubijania
sól 

W misce wymieszać nasiona wanilii, cukier i żółtka jajek. W osobnej misce ubić śmietanę. W trzeciej misce ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Teraz do masy z żółtek dodać śmietanę, pianę z białek i masę orzechową. Gotową masę natychmiast przełożyć łopatką do pojemnika, przykryć plastikową folią i odstawić do schłodzenia.




 

11 komentarzy:

  1. dokładnie, marzenie, bajeczka:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser idealny! Marzy mi się taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rany jak to pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne!
    Niech żyją lody!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na lunch poproszę tarteletki z poprzedniego posta,
    a na deser te boskie lody!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardazo fajnie sie kombinują z tą miseczką, ciekawe zdjęcia :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne semifreddo... Orzechy w karmelu, bosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne orzeźwienie ... chętnie teraz bym się nimi poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja cię ,ale Kamika szalejesz i to tak na maksa smacznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamila, przeglądam i nie mogę się napatrzeć, wygląda na to, że nie wychodzisz z kuchni od kilku dni, tyle tu pyszności znajduję. Syrop różany i to semifieddo oczarowały mnie dokumentnie!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect