wtorek, 18 czerwca 2013

chleb żytni razowy z miodem i czarnuszką


Pyszny razowy chleb z zaparką czyli mąką, którą zalewa się wrzątkiem, dzięki temu chleb ma bardzo gładką strukturę i dłużej zachowuje świeżość. Chleb żytni razowy z miodem i czarnuszką inspirowany przepisem Jeffreya Hamelmana znaleziony tutaj.

160 g mąki żytniej razowej
130 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.


90 g mąki żytniej razowej
120 g wody

Aby przygotować zaparkę, należy mąkę zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.


cały zaczyn
zaparka
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej chlebowej
110 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czarnuszki

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, wyrobić mikserem około 5 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie i luźne. Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na godzinę. Wrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy i odstawić do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 250° C, naparować i wstawić wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 220° C i piec przez kolejne 40 minut. Jeśli chleb za bardzo zacznie się rumienić należy przykryć go folią aluminiową. Ostudzić na kratce, chleb można kroić po 24 godzinach, ponieważ potrzebuje czasu na ustabilizowanie miąższu.


11 komentarzy:

  1. Kamilka , jaki fajny ten chleb i na dokładkę wygląda pysznie i bardzo ,ale to bardzo profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ! W sam raz dla Nas bo nie jemy produktów z mąki pszennej :) Niesamowicie piękny wyszedł.

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny! Na pewno pyszny był?;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniale wygląda:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest wspaniały! :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamilo Droga, czy Ty z kuchni nie wychodzisz?
    Chwilę mnie nie było i znowu tyle do nadrobienia!
    Chleb wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, jeden chleb w tygodniu, jakieś ciasto i codzienne posiłki, korzystam puki M. jest w domciu :) Ściskam!

      Usuń
    2. Tak myślałam, że nie tylko siebie tymi pysznościami rozpieszczasz;)

      Usuń
  7. Piekny! Tez go pieklam jakis czas temu (tylko ze ja zawsze dodaje odrobine wiecej zakwasu...). Pyszny jest, prawda? :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect