Pyszny razowy chleb z zaparką czyli mąką, którą zalewa się wrzątkiem, dzięki temu chleb ma bardzo gładką strukturę i dłużej zachowuje świeżość. Chleb żytni razowy z miodem i czarnuszką inspirowany przepisem Jeffreya Hamelmana znaleziony tutaj.
160 g mąki żytniej razowej
130 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego
130 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
90 g mąki żytniej razowej
120 g wody
cały zaczyn
zaparka
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej chlebowej
110 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czarnuszki
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czarnuszki
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, wyrobić mikserem około 5 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie i luźne. Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na godzinę. Wrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy i odstawić do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 250° C, naparować i wstawić wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 220° C i piec przez kolejne 40 minut. Jeśli chleb za bardzo zacznie się rumienić należy przykryć go folią aluminiową. Ostudzić na kratce, chleb można kroić po 24 godzinach, ponieważ potrzebuje czasu na ustabilizowanie miąższu.
Kamilka , jaki fajny ten chleb i na dokładkę wygląda pysznie i bardzo ,ale to bardzo profesjonalnie
OdpowiedzUsuńCudowny ! W sam raz dla Nas bo nie jemy produktów z mąki pszennej :) Niesamowicie piękny wyszedł.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Świetny! Na pewno pyszny był?;-)
OdpowiedzUsuńale wspaniale wygląda:)!
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńJest wspaniały! :) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńKamilo Droga, czy Ty z kuchni nie wychodzisz?
OdpowiedzUsuńChwilę mnie nie było i znowu tyle do nadrobienia!
Chleb wygląda idealnie:)
Madziu, jeden chleb w tygodniu, jakieś ciasto i codzienne posiłki, korzystam puki M. jest w domciu :) Ściskam!
UsuńTak myślałam, że nie tylko siebie tymi pysznościami rozpieszczasz;)
UsuńNo cudny!
OdpowiedzUsuńPiekny! Tez go pieklam jakis czas temu (tylko ze ja zawsze dodaje odrobine wiecej zakwasu...). Pyszny jest, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!