Mus rabarbarowy z dodatkiem jogurtu naturalnego ma delikatną i kremową konsystencję. Kwaskowaty rabarbar dzięki pieczeniu z dodatkiem cukru palmowego zyskał przyjemny karmelowy posmak, a kandyzowany imbir doskonale pasuje do tego połączenia. Przepis na aksamitny mus rabarbarowy z imbirem dodaję do akcji Rabarbar.
500 g rabarbaru 80 g cukru palmowego 200 g jogurtu naturalnego 20 g kandyzowanego imbiru
Pokrojony na kawałki rabarbar ułożyć w naczynia do zapiekania, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aż rabarbar puści sok. Rabarbar wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu odlać sok, a rabarbar zmiksować na gładką masę. Do musu dodać jogurt i dobrze wymieszać. W szklanych naczyniach ułożyć rabarbarowy mus, na wierzchu polać odlanym sokiem, udekorować kandyzowanym imbirem. Deser schłodzić w lodówce przed podaniem.
ale ciekawy pomysł z tym imbirem! :)
OdpowiedzUsuńo, imbir? podoba mi się!
OdpowiedzUsuńAle różowiutko, mniam!
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię imbirowe dania :) mus wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Bardzo prosty, smaczny i niezwykle efektowny deser:-)
OdpowiedzUsuńintrygujący dodatek imbiru.. ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńKocham kaline gdy kwitnie:-) apetyczny ten twój mus:-) pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)
OdpowiedzUsuńoj, zjadłabym sobie teraz taki deser :)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! I wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBoska pyszność :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny przepis na deser z rabarbarem!:) trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńGosiu, oj koniecznie, koniecznie :) Udana wycieczka? Pozdrawiam
Usuń