codzienność

sobota, 8 czerwca 2013

risotto cytrynowe ze szparagami


Pyszne, bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie dobrego ryżu i bulionu, który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do risotta potrzebne jest też wino, które nada wspaniałego, delikatnego posmaku, masło i starty parmezan. Doskonałym dodatkiem będą w tym przypadku zielone szparagi oraz aromatyczna skórka z cytryny, która nada świeżości. Risotto cytrynowe ze szparagami przygotowane według przepisu Laury Calder, idealnie smakuje podane z lampką wina.

500 g szparagów
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
60 ml wody
sól 
pieprz

Odciąć i zachować czubki szparagów, pokroić łodyżki, odrzucając zdrewniałe części, rozgrzać oliwę i masło na patelni. Wrzucić szparagi i obsmażać przez 5 minut, dodać posiekany czosnek i czubki. Wlać wodę, posolić, popieprzyć i gotować do miękkości. 


1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu do risotta
3 łyżki masła
1 cebula
1 szalotka
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
skórka z cytryny
40 g parmezanu

Rozgrzać 2 łyżki masła w rondlu, usmażyć do miękkości posiekaną cebulę i szalotkę. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4 minuty. Wmieszać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać szparagi, ostatnią łyżkę masła, skórkę cytrynową i połowę sera. Doprawić do smaku. Nałożyć do miseczek i posypać resztą parmezanu.

8 komentarzy:

  1. Risotto prezentuje się wybornie. Delikatne i smaczne z pewnoscią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam to same zdanie co Madzia

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham risotto w każdej odsłonie. Twoje jest wyrafinowane i niesamowicie prezentujące się. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szykuję się na plażę i wyjść normalnie nie mogę. Kamilo, doskonałe, pyszne, a jak pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy taka kalasykę :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też niedawno było risotto ze szparagami, ryż je lubi o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o zjadłabym sobie takie to, teraz, tutaj:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect