Pyszne,
bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie dobrego ryżu i bulionu,
który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do
risotta potrzebne jest też wino, które nada wspaniałego, delikatnego
posmaku, masło i starty parmezan. Doskonałym dodatkiem będą w tym przypadku
zielone szparagi oraz aromatyczna skórka z cytryny, która nada świeżości. Risotto cytrynowe ze szparagami przygotowane według przepisu Laury Calder, idealnie smakuje podane z lampką wina.
500 g szparagów
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
60 ml wody
sól
pieprz
Odciąć i zachować czubki szparagów, pokroić łodyżki, odrzucając
zdrewniałe części, rozgrzać oliwę i masło na patelni. Wrzucić szparagi i obsmażać przez 5
minut, dodać posiekany czosnek i czubki. Wlać wodę, posolić, popieprzyć i
gotować do miękkości.
1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu do risotta
3 łyżki masła
1 cebula
1 szalotka
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
skórka z cytryny
40 g parmezanu
Rozgrzać 2 łyżki masła w rondlu, usmażyć do miękkości posiekaną cebulę i szalotkę. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4 minuty. Wmieszać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać szparagi, ostatnią łyżkę masła, skórkę cytrynową i połowę sera. Doprawić do smaku. Nałożyć do miseczek i posypać resztą parmezanu.
Risotto prezentuje się wybornie. Delikatne i smaczne z pewnoscią:)
OdpowiedzUsuńmam to same zdanie co Madzia
OdpowiedzUsuńKocham risotto w każdej odsłonie. Twoje jest wyrafinowane i niesamowicie prezentujące się. :)
OdpowiedzUsuńSzykuję się na plażę i wyjść normalnie nie mogę. Kamilo, doskonałe, pyszne, a jak pachnie...
OdpowiedzUsuńUwielbiamy taka kalasykę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńU mnie też niedawno było risotto ze szparagami, ryż je lubi o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńo zjadłabym sobie takie to, teraz, tutaj:)))
OdpowiedzUsuń