Prosta, pyszna, pełna witamin i bardzo zielona sałatka z groszkiem, szparagami i bobem przygotowane według przepisu Laury Calder.
170 g bobu
170 g bobu
170 g groszku
280 g szparagów
50 g boczku
1 szalotka
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
sól
2 łyżeczki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
gałązka tymianku
mięta
szczypiorek
szczypiorek
Posiekaną szalotkę wrzucić do kokilki, zalać octem z białego wina i odstawić. Pokrojone szparagi ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, odsączyć, natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem do wystudzenia i odsączyć. Zblanszować bób przez minutę w tej samej wodzie, odsączyć, wrzucić do wody z lodem, odsączyć i obrać. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć pokrojony w kostkę boczek na chrupko. Dodać groszek, bób i szparagi, przemieszać, by się zgrzały. Dodać odsączoną szalotkę, oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Przełożyć do miski i wmieszać posiekaną zieleninę.
Piękna sałatka!
OdpowiedzUsuńAch ta zieleń! Piękna i pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńcudna kompozycja:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione kolory! :)
OdpowiedzUsuńjak slicznie wyg;ada !! czuc lato ;)
OdpowiedzUsuńSame doskonałe składniki, więc i sałatka musi być doskonała. Cieplutkie pozdrowienia:-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :) sałatka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńzapowiada się świetnie! coś ostatnio nie nadążam za sezonem - to już jest bób? :)
OdpowiedzUsuń