wtorek, 11 czerwca 2013

sałatka z groszkiem, szparagami i bobem


Prosta, pyszna, pełna witamin i bardzo zielona sałatka z groszkiem, szparagami i bobem przygotowane według przepisu Laury Calder.


170 g bobu 
170 g groszku 
280 g szparagów
50 g boczku
1 szalotka
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
sól 
pieprz 
gałązka tymianku
mięta
szczypiorek 


Posiekaną szalotkę wrzucić do kokilki, zalać octem z białego wina i odstawić. Pokrojone szparagi ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, odsączyć, natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem do wystudzenia i odsączyć. Zblanszować bób przez minutę w tej samej wodzie, odsączyć, wrzucić do wody z lodem, odsączyć i obrać. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć pokrojony w kostkę boczek na chrupko. Dodać groszek, bób i szparagi, przemieszać, by się zgrzały. Dodać odsączoną szalotkę, oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Przełożyć do miski i wmieszać posiekaną zieleninę. 
 

8 komentarzy:

  1. Ach ta zieleń! Piękna i pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same doskonałe składniki, więc i sałatka musi być doskonała. Cieplutkie pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis :) sałatka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się świetnie! coś ostatnio nie nadążam za sezonem - to już jest bób? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect