Pyszna kremowa zupa z boczniaków, z dodatkiem ziemniaków, selera naciowego, aromatyzowana białym winem, czosnkiem i świeżym tymiankiem. Zupa krem z boczniaków idealna smakuje podana z grzankami.
450 g boczniaków
250 g ziemniaków
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
125 ml wytrawnego białego wina
800 ml bulionu
125 ml śmietany
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
W garnku na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy, dodać posiekany czosnek i smażyć
jeszcze minutę. Zwiększyć ogień, dodać pokrojone grzyby i dusić do miękkości, aż
płyn odparuje. Dolać wino, zagotować, a następnie dodać
bulion, posiekany tymianek oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i lekko doprawić do smaku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować zupę
blenderem na gładkie puree, wmieszać śmietanę, doprawić do smaku.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBoczniaki to moje ulubione grzyby,kiedy nie mam pod ręką tych szlachetnych.
UsuńPyszna zupa!
Z boczniaków? Jestem zaskoczona! Skoro polecasz, to z pewnością zrobię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńojej, taka zupa to cud miód
OdpowiedzUsuńwg mnie pozostałe składniki "uratowały" tę zupę. Boczniaki, bez odpowiedniego towarzystwa, nie zasługują na specjalną atencję. Oczywiście to opnia subiektywna.
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nigdy nie jadłam, a cudnie wygląda muszę powiedzieć :)
OdpowiedzUsuńWygląda jakby były w niej pomidory, a nie ma ;-) Lubię boczniaki, więc przy okazji wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuń