sobota, 29 czerwca 2013

zupa krem z boczniaków

 
Pyszna kremowa zupa z boczniaków, z dodatkiem ziemniaków, selera naciowego, aromatyzowana białym winem, czosnkiem i świeżym tymiankiem. Zupa krem z boczniaków idealna smakuje podana z grzankami. 

450 g boczniaków
250 g ziemniaków
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
125 ml wytrawnego białego wina
800 ml bulionu 
125 ml śmietany
2 gałązki tymianku
sól
pieprz

W garnku na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zwiększyć ogień, dodać pokrojone grzyby i dusić do miękkości, aż płyn odparuje. Dolać wino, zagotować, a następnie dodać bulion, posiekany tymianek oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i lekko doprawić do smaku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować zupę blenderem na gładkie puree, wmieszać śmietanę, doprawić do smaku.
 

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczniaki to moje ulubione grzyby,kiedy nie mam pod ręką tych szlachetnych.
      Pyszna zupa!

      Usuń
  2. Z boczniaków? Jestem zaskoczona! Skoro polecasz, to z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, taka zupa to cud miód

    OdpowiedzUsuń
  4. wg mnie pozostałe składniki "uratowały" tę zupę. Boczniaki, bez odpowiedniego towarzystwa, nie zasługują na specjalną atencję. Oczywiście to opnia subiektywna.

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, a cudnie wygląda muszę powiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jakby były w niej pomidory, a nie ma ;-) Lubię boczniaki, więc przy okazji wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect