poniedziałek, 17 czerwca 2013

rolada z indyka ze szpinakiem i szynką


Pyszna pieczona rolada z indyka, owinięta plastrami szynki dojrzewającej doskonale smakuje podana na ciepło oraz na zimno bardzo cienko pokrojona. Filet z indyka, nafaszerowany podsmażonym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem Gorgonzola i suszonymi na słońcu pomidorami sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Rolada z indyka ze szpinakiem i szynką to doskonała propozycja na co dzień i od święta.
 

1ooo g piersi z indyka
1oo g szynki dojrzewającej
250 g szpinaku
10 suszonych pomidorów
125 g sera Gorgonzola
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
 
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną a woda odparuje. Filet z indyka rozkroić na dwu centymetrowy płat, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta. Filet doprawić delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na 2/3 fileta rozłożyć szpinak, ser pokrojony na kawałki oraz rozłożyć pomidory i zwinąć całość ciasno w roladę. Plasterki szynki rozłożyć na kształt prostokąta wielkości rolady z indyka. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją dokładnie szynką. Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, posmarować ją oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na około 50 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie zrumieniła.

8 komentarzy:

  1. idealna:) cudownie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. nic ująć nic dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cienko pokrojona na chlebek musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje!
    Uwielbiam ją i robię podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Biorę ją od Ciebie, wersji maxi nie robiłam, a to bardzo dobry pomysł jest!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect