Znakomite połączenie zielonych szparagów z sosem pomarańczowym z dodatkiem szalotki, octu z białego wina, musztardy i oliwy. Ten prosty do wykonania sos z pomarańczy doskonale podkreśla smak szparagów. Szparagi w sosie pomarańczowym przygotowane według przepisu Laury Calder.
2 pomarańcze
1 szalotka
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 szalotka
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy do miski. Wycisnąć sok z obu pomarańczy i wygotować w rondelku do objętości trzech łyżek. Posiekać szalotkę i zalać octem w kokilce, odstawić na pięć minut. Dodać musztardę do skórki pomarańczowej. Przecedzić sok pomarańczowy na skórkę, dodać odsączoną szalotkę. Wymieszać, następnie wmieszać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
500 g zielonych szparagów
parmezan
sól
Pycha! A ten sos na pewno sprawdzi się też do wielu innych dań :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńZaskakujące i pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńistne szaleństwo:) niesamowity pomysł na szparagi!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł kolejny u Ciebie na zielone szparagi:-) Zapisuję koniecznie do zrobienia:-) Pozdrawiam z nad morza:-)
OdpowiedzUsuńczuję, że lubię ten sos:)
OdpowiedzUsuńLaura wie co dobre!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)
Matko, jakie to cudowne danie!
OdpowiedzUsuń