niedziela, 2 czerwca 2013

szparagi w sosie pomarańczowym


Znakomite połączenie zielonych szparagów z sosem pomarańczowym z dodatkiem szalotki, octu z białego wina, musztardy i oliwy. Ten prosty do wykonania sos z pomarańczy doskonale podkreśla smak szparagów. Szparagi w sosie pomarańczowym przygotowane według przepisu Laury Calder.


2 pomarańcze
1 szalotka
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy do miski. Wycisnąć sok z obu pomarańczy i wygotować w rondelku do objętości trzech łyżek. Posiekać szalotkę i zalać octem w kokilce, odstawić na pięć minut. Dodać musztardę do skórki pomarańczowej. Przecedzić sok pomarańczowy na skórkę, dodać odsączoną szalotkę. Wymieszać, następnie wmieszać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić. 

 

500 g zielonych szparagów
parmezan 
sól

Zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować do jędrności. Odlać i natychmiast spłukać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem i przyozdobić płatkami parmezanu.

8 komentarzy:

  1. Pycha! A ten sos na pewno sprawdzi się też do wielu innych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujące i pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. istne szaleństwo:) niesamowity pomysł na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł kolejny u Ciebie na zielone szparagi:-) Zapisuję koniecznie do zrobienia:-) Pozdrawiam z nad morza:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czuję, że lubię ten sos:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Laura wie co dobre!
    Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko, jakie to cudowne danie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect