codzienność

środa, 5 czerwca 2013

bagietki z całymi ziarnami żyta


Pyszne bagietki z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem upieczone z dodatkiem całych ziaren żyta, które po ugotowaniu zalewane są jeszcze dodatkowo białym winem. Bagietki z całymi ziarnami żyta upieczone na podstawie przepisu Dana Leparda z książki "The Art of Handmade Bread", znalezionego u A.Grey.
 
50 g ziarna żyta
woda
białe wino

Do rondelka wsypać ziarno, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 45 minut, do miękkości, jeśli potrzeba dolewać wody, ziarna powinny być cały czas przykryte wodą. Ugotowane ziarno odsączyć, ostudzić, przełożyć do miseczki i zalać winem, tak aby ziarna były przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed użyciem ziarno odsączyć.


350 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
50 g mąki żytniej
325 g wody
3/4 łyżeczki suchych drożdży
1 1/2 łyżki miodu
150 g zakwasu żytniego 
ziarno żyta
1 1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy 

W misce wymieszać mąki i sól, w drugiej misce wymieszać razem miód, wodę i drożdże. Odstawić pod przykryciem na 10 minut, dodać zakwas i odsączone ziarno, następnie mąki. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozsmarować oliwę na blacie i zagniatać ciasto przez około 15 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść krótko, przykryć i odstawić na 90 minut, po 30 minutach, a następnie po godzinie ciasto złożyć lub krótko zagnieść.


Przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, podzielić na 4 części, uformować podłużne bagietki, umieścić na blaszce lub między fałdami ściereczki kuchennej, dobrze natartej mąką, aby ciasto nie przykleiło się w czasie wyrastania i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220° C, bagietki naciąć i wsunąć do naparowanego piekarnika i piec około 35 minut. Bagietki studzić na kratce.

13 komentarzy:

  1. wyglądają, jak mega wilogtne bagietki, czy się mylę ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tak mięciutka i pyszna :) Pozdrawiam Was!

      Usuń
  2. Coś niesamowitego. Pierwszy raz widzę taki przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, i zapewne nieostatni, bo jeszcze mam zamiar popróbować z tymi ziarnami :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. wyglądają lepiej niż z najlepszej piekarni:D obłędne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, bardzo dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. U na w piekarni są podobne, ale nie wyglądają tak cudnie jak Twoje Kamilko:-) Chyba muszę u siebie na blogu zrobić specjalną zakładkę - inspiracje Kamili, bo kolejny przepis będę dublować zapewne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, bardzo mi miło :) Bagietki bardzo polecam, są przepyszne. M. stwierdził wczoraj, że wyglądam jakbym wygrała w totka, tak się cieszyłam, że mi wyszły te bagietki :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ale cudne! Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie z pomidorkiem jak marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooo zachwycające , napakowane na maksa

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pieczywo z całymi ziarnami.
    Zapisane do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne mają dziurki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect