Chleb o chrupiącej skórce i wspaniałym pszennym środku jest bardzo prosty do przygotowania. Vermont Sourdough to jeden z bardziej popularnych chlebów Jeffreya Hamelmana upieczony z przepisu znalezionego u Trufli. Chleb wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej, by kolejnego dnia mieć w domu cudownie pachnący bochenek.
cały zaczyn
750 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej
462 g wody
1 łyżka soli
Wymieszać zaczyn, mąki i wodę, zakryć folią i zostawić na 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, wymieszać i krótko zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 150 minut. W trakcie wyrastania ciasto składać dwukrotnie, co 50 minut. Następnie podzielić ciasto na dwie części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć w koszykach do wyrośnięcia, zostawić w temperaturze pokojowej na 120 minut, po czym piec w 240° C przez 35 minut.
jeden z najlepszych chlebów ,a jaki Kamilka się tobie mercedesowy upiekł
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje i pewnie jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńJest wspaniały! :) Zapisuje do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńzachęca mnie do drugiego śniadania, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda jak taki prawdziwy wiejski chlebek!
OdpowiedzUsuńChyba znowu go upiekę;)
OdpowiedzUsuńKupuję podobny w ulubionej piekarni, niebywałe są Twoje piekarskie zdolności!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie upieczony!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet teraz...
ja ...każdy chleb domowego wypieku uwielbiam !!!!
OdpowiedzUsuńa ten taki urodziwy, hmmm :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ale cudny:-) Kurcze ciągle robię jeden i nie mam odwagi zabarć się za inny. Poza tym nie mam koszy do chleba;-) Miłego dnia Kamilo, u Was też tak pada ciągle?
OdpowiedzUsuńale bochen! pieknie wypieczony i jaki okazały
OdpowiedzUsuń