sobota, 22 czerwca 2013

syrop rabarbarowo - różany


Pyszny i bardzo aromatyczny syrop, idealny na upały, jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy pokroić kilka łodygi rabarbaru, dodać płatki róż, sok z cytryny i cukier, a następnie gotować i odcedzić. Ten syrop doskonale smakuje dolany do wody z lodem, można go również dodać do deseru czy też podawać z jogurtem i ulubionymi owocami. Syrop rabarbarowo - różany inspirowany przepisem z pięknego blogu 101 Cookbooks, dodaję do akcji Rabarbar i Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013


500 g rabarbaru
400 g cukru
475 ml wody
sok z 1/2 cytryny
50 g płatków róż


Pokrojony na kawałki rabarbar, oczyszczone płatki róż, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż rabarbar puści sok, całość zagotować, dolać wodę i jeszcze raz zagotować. Całość gotować około 20 minut, po tym czasie dokładnie osączyć sok za pomocą sitka wyłożonego gazą. Odsączony sok gotować na małym ogniu, około 30 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Syrop przelać do buteleczek i przechowywać w lodówce.







14 komentarzy:

  1. Piękny kolor!
    U mnie od rana gorąco - proszę szklaneczkę z dostawą Za Rzekę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, Za Rzekę powiadasz :))) POzdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniała sprawa ;D tez musze pomyslec o takim syropie ;D

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, koniecznie, pychotka :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. w taki upał to mam ochotę na wszelkie napoje, a Twój wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, pić należy, oj dużo :))) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Uwielbiam! Sama robiłam, tylko z małymi modyfikacjami! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, pyszności prawda? Ja też dodałam płatki róż zamiast wody różanej :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Oj, przydałaby się szklaneczka z takim sosem:-) Zobacz Kamilo na FB u mnie zdjęcia z kwiatami z warsztatów:-))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być sokiem ;-) Ups;-)

      Usuń
    2. Marzenko, pycha jest polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. pyszne i aromatyczne! połączenie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect