Pyszny i bardzo aromatyczny syrop, idealny na upały, jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy pokroić kilka łodygi rabarbaru, dodać płatki róż, sok z cytryny i cukier, a następnie gotować i odcedzić. Ten syrop doskonale smakuje dolany do wody z lodem, można go również dodać do deseru czy też podawać z jogurtem i ulubionymi owocami. Syrop rabarbarowo - różany inspirowany przepisem z pięknego blogu 101 Cookbooks, dodaję do akcji Rabarbar i Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
500 g rabarbaru
400 g cukru
475 ml wody
sok z 1/2 cytryny
50 g płatków róż
Pokrojony na kawałki rabarbar, oczyszczone płatki róż, sok z cytryny i
cukier umieścić w garnku, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż rabarbar puści sok, całość zagotować, dolać wodę i jeszcze raz zagotować. Całość gotować około 20 minut, po tym czasie dokładnie osączyć sok za pomocą sitka wyłożonego gazą. Odsączony sok gotować na małym ogniu, około 30
minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Syrop przelać do buteleczek i przechowywać w lodówce.
Piękny kolor!
OdpowiedzUsuńU mnie od rana gorąco - proszę szklaneczkę z dostawą Za Rzekę :)))
Alucha, Za Rzekę powiadasz :))) POzdrawiam
UsuńWspaniała sprawa ;D tez musze pomyslec o takim syropie ;D
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
Sara, koniecznie, pychotka :) Pozdrawiam
Usuń- pieczarka mysia :)
OdpowiedzUsuń:))))
Usuńw taki upał to mam ochotę na wszelkie napoje, a Twój wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńJustynko, pić należy, oj dużo :))) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam! Sama robiłam, tylko z małymi modyfikacjami! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKasiu, pyszności prawda? Ja też dodałam płatki róż zamiast wody różanej :) Pozdrawiam
UsuńOj, przydałaby się szklaneczka z takim sosem:-) Zobacz Kamilo na FB u mnie zdjęcia z kwiatami z warsztatów:-))!
OdpowiedzUsuńMiało być sokiem ;-) Ups;-)
UsuńMarzenko, pycha jest polecam :) Pozdrawiam
Usuńpyszne i aromatyczne! połączenie:)
OdpowiedzUsuń