Wspaniała w smaku o przepięknym zapachu różana galaretka z malinami, jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy płatki róż zalać gorącą wodą, by uzyskać wywar, który następnie łączy się z musem malinowym i cukrem żelującym. Aromatyczna galaretka doskonale nadaje się do deserów, nadziewania babeczek, ciast czy też jako element eleganckiej herbaty. Przepis na fantastyczną galaretkę znalazłam tutaj, dodaję ją do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
150 g płatków róż
350 ml wody
sok z 3 cytryn
1000 g cukru żelującego
1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g malin
sok z 3 cytryn
1000 g cukru żelującego
1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g malin
Wodę
zagotować, dodać oczyszczone płatki róż i jeszcze raz zagotować, zdjąć z
ognia i macerować 10 minut. Wywar przecedzić, następnie dodać sok z
cytryny i ostudzić. Maliny przełożyć do garnka, zagotować, następnie
przetrzeć przez sitko. Wywar z róż wymieszać z musem malinowym, cukrem
żelującym, pastą waniliową i zagotować stale mieszając. Gotować 3
minuty, gorącą galaretkę przelać do słoików i naczynia natychmiast
zamknąć.
co ja się z tobą mam Kamila , teraz galaretkę taką raczej muszę mieć , oby jeszcze te moje krzaki jeszcze pokwitały ciut , oby
OdpowiedzUsuńBo róże, płatki , galaretka i taki obrus to jak dla jednej Alci nadto żeby nie kusiło:D
Wierzę, że cudowna, bo tak właśnie wygląda:-) Miłego dnia Kamilko:-)
OdpowiedzUsuńpoezja smaku!
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki deser! Mocno owocowe, aromatyczne cudo! :)
OdpowiedzUsuńJakie piekne zdjęcia, różane i smakowite. Aż tu pachnie!
OdpowiedzUsuńjuż widzę siebie z łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńChoc za galaretkami nie przepadam, to Twoja wyglada tak, ze natychmiast ma sie ochote zatopic w niej lyzeczke :)) Tym bardziej, ze roza w polaczeniu z malinami jest naprawde pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!