Z płatków robinii robiłam już pyszny dżem akacjowy, który doskonale nadaje się do nadziewania bułeczek czy też pączków, można też przekładać nim ciasta. A teraz przepis na konfiturę akacjową, robioną na podstawie przepisu na haremowe konfitury różane. Konfitura jest smaczna i pięknie pachnie, to ucierane płatki z cukrem i sokiem z cytryny, gotowane w syropie z dodatkiem kardamonu. Przepis na konfiturę akacjową dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
600 g cukru
200 g płatków akacji
2 ziarna kardamonu
600 ml wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka spirytusu
Płatki akacji, 1/3 cukru włożyć do miski i wyrabiać wałkiem jak ciasto lub
utrzeć w moździerzu z dodatkiem soku z cytryny. Resztę cukru zagotować z
wodą, a gdy się rozpuści, dodać masę akacjową, kardamon i gotować na maleńkim
ogniu, aż zgęstnieje. Na samym końcu dodać alkohol i dobrze wymieszać.
Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi pokrywkami.
o rzesz Ty! aleś mnie zaskoczyła dziś tą konfiturą. coś wspaniałego, nietypowego, innowacyjnego!
OdpowiedzUsuńJejku, jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNiesamowita jesteś Kamilko, konfitura z akacji - to z pewnością wspaniały rarytas :)
Nigdy nie robiłam, nie jadłam konfitury z akacji. Och, zazdraszczam tych akacjowych płatków :)
OdpowiedzUsuńbosko mi na ten widok:D
OdpowiedzUsuńJest wspaniała : )
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje kwiatowe pyszności:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz sie spotykam z taka konfiturą. Czad ! :)
OdpowiedzUsuńTe Twoje kwiatowe twory śnią mi się po nocach. Ja za to, wczoraj poszłam zbierać kwiaty bzu czarnego i nastawiłam baze pod nalewkę :))
OdpowiedzUsuńKamila , jesteś niesamowita jak twoja konfitura
OdpowiedzUsuńwow. Ja to zbyt nieśmiała jestem żeby ogołocić cudze drzewa z kwiatów... A może niepotrzebnie? Wo wygląda imponująco.
OdpowiedzUsuń