niedziela, 23 czerwca 2013

truskawkowe ciasto na oleju



Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania ciasto na oleju z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych. Po upieczeniu jest wilgotne i bardzo owocowe, ma jedną wadę szybko znika z talerza. Zmodyfikowany przepis na truskawkowe ciasto na oleju pochodzi stąd.


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1/4 szklanki płatków migdałowych
250 g truskawek
skórka z 1 cytryny 



Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, skórkę z cytryny, ekstrakt i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto wyłożyć na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć pokrojone na plasterki truskawki oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

6 komentarzy:

  1. Ciasta na oleju to teraz dla mnie podstawa :) Swietnie nadaja sie jako baza do wszelakich ciast z owocami, prawda? Truskawki z migdalami sa pyszne :)

    Pozdrawiam Kamilo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w tym roku nic nie piekłam z truskawkami. Częstuję się Twoim do kawki :-) Miłej niedzieli!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z tymi migdałami wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bo w prostocie jest wielka siła-siła smaku
    Takie ciasto stworzone do ogrodu , na taras czy piknik , mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ciasta na oleju, w sumie masło idzie tylko do kruchych czy drożdżowego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect