Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania ciasto na oleju z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych. Po upieczeniu jest wilgotne i bardzo owocowe, ma jedną wadę szybko znika z talerza. Zmodyfikowany przepis na truskawkowe ciasto na oleju pochodzi stąd.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki płatków migdałowych
250 g truskawek
skórka z 1 cytryny
250 g truskawek
skórka z 1 cytryny
Ciasta na oleju to teraz dla mnie podstawa :) Swietnie nadaja sie jako baza do wszelakich ciast z owocami, prawda? Truskawki z migdalami sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilo!
Jeszcze w tym roku nic nie piekłam z truskawkami. Częstuję się Twoim do kawki :-) Miłej niedzieli!:-)
OdpowiedzUsuńz tymi migdałami wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńbo w prostocie jest wielka siła-siła smaku
OdpowiedzUsuńTakie ciasto stworzone do ogrodu , na taras czy piknik , mniam
uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta na oleju, w sumie masło idzie tylko do kruchych czy drożdżowego
OdpowiedzUsuń