Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty i jogurtu greckiego na ciasteczkowym owsianym spodzie z dodatkiem siekanych orzechów włoskich. Sernik z truskawkami idealny na ciepłą i słoneczną niedzielę.
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem oraz posiekanymi orzechami, starannie ugnieść na dnie mniejszej tortownicy i schłodzić.
500 g ricotty
200 g jogurtu greckiego
3 jajka
170 g cukru
170 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
W misce utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodać ricottę oraz jogurt i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce.
150 g truskawek
50 g cukru pudru
Sernik polać pure zrobionym z oczyszczonych truskawek zmiksowanych z cukrem pudrem.
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKamilka śliczny sernik! Musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńOwoce jagodowe są bardzo fotogeniczne.
Ach, piękny to czas:-) Pyszny i bardzo fotogeniczny sernik:-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki z truskawkami ;) taki z ricotty musi miec bardzo oryginalny smak ;))
OdpowiedzUsuńAle ekstra truskawkowa wersja
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńPiękny. Lubię z truskawkami.:)
OdpowiedzUsuńKiedyś szukałam przepisu na pieczony sernik z truskawkami i wiesz,że mało takich jest?
Na szczęście samemu można coś pokombinować:)
Pozdrowienia Kamilko.
Smaka mi narobiłaś! Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńidealny ! :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho! Idealne do kawy pitej w ogrodzie ;)
OdpowiedzUsuńSkoro polecasz, to z pewnością go zrobię.
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda z tym musem truskawkowym na wierzchu :)
OdpowiedzUsuń