codzienność

sobota, 3 marca 2012

chleb na maślance z morelami i słonecznikiem


Chleb prosty i szybki w przygotowania, na maślance, z trzema rodzajami mąki, z dodatkiem suszonych moreli i pestek słonecznika. Przepyszny chleb na maślance z morelami i słonecznikiem smakuje z wytrawnym i słodkimi dodatkami.

250 g mąki pszennej 
200 g mąki żytniej chlebowej
50 g mąki żytniej razowej
500 ml maślanki
30 g drożdży 

1 łyżeczka soli
10 suszonych moreli 
1/4 szklanki słonecznika 

Maślankę podgrzać, wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże oraz mąkę i sól. Całość miksować końcówką do ciasta około 7 minut. Pod koniec dodać pestki słonecznika oraz posiekane w paski morele. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami lub zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto wygładzić wilgotna dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić całą formę. Piekarnik nagrzać do 230° C. Formę z ciastem włożyć do piekarnika. Ścianki piekarnika spryskać wodą i piec chleb w tej temperaturze przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210° C i piec jeszcze 30 minut. Chleb po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu ma wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce i kroić po całkowitym przestudzeniu. 


14 komentarzy:

  1. Podoba mi się taki chlebek z morelami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, jest godny polecenia. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kto mi powie, kiedy się przekonam do zrobienia swojego pierwszego chlebka? Twój wygląda tak zachęcająco a ja się boję przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, warto, wrażenie jedzenia - bezcenne, a jaka satysfakcja z przygotowania, spróbuj nie pożałujesz :)

      Usuń
  3. wygląda mega-apetycznie: idealny na weekendowe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, zgadza się doskonały. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ale ładnie wyglądają zanurzone w nim morele

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, te morele w nim, bardzo smakują :)

      Usuń
  5. Czuję się zachwycona :D Uwielbiam suszone owoce w chlebie, z dodatkiem twarożku i miodu to idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, takie dodatki w chlebie, doskonale smakują :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Przepysznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy3/05/2012

    Kamilo, fajną masz formę do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect