Tarta naładowana kwaskowatym nadzieniem wiśniowym, otoczona doskonałym rozwarstwiającym się maślanym, kruchym ciastem jest idealnym letnim ciastem. Z przepisu można upiec trzy małe pyszne tarty lub jedną dużą. Tarta z wiśniami z kruchym ciastem, upieczona została na podstawie tego przepisu.
300 g mąki pszennej
50 g cukru
230 g masła
125 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru
230 g masła
125 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wódki
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, kefir oraz wódkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić w proporcji 2/3, większą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie, dostosowując do wielkości foremek i przełożyć, dociskając do dna i boków.
1300 g wypestkowanych wiśni
200 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej
sok z 1 cytryny
Do garnka włożyć wiśnie, wlać sok z cytryny, dodać cukier i całość zagotować. Masę ostudzić, a następnie dokładnie wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Nadzienie wiśniowe równo rozłożyć na przygotowanych spodach.
cukier puder
Pozostałe ciasto podzielić na części, wywałkować na podsypanym mąką blacie, pociąć w dowolnym kształcie i ułożyć na wiśniowej masie wierzch, dobrze dociskając do krawędzi foremek. Tarty wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180° C na około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Tarty dobrze ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.
Piękna, apetyczna, z wzorkami i wiśniami.....poproszę....chociaż to z ostatniej fotki...pleasssse!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności Kamila :):)
Tapenda
O mateczko kochana, oddam królestwo za kawałek tego ciasta , wisienki moje kochane i to jak pięknie podane
OdpowiedzUsuńOjej ale wspaniale wyszedl.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!!
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś podobną, była pyszna! :>
OdpowiedzUsuńPiękny wiatrak :D
Ile wiśni w środku! Ekstra :)
OdpowiedzUsuńJaka soczysta i pełna wiśni, mniam! Ślinka cieknie po prostu.:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne nacięcia;)) Musi byc pyszna! Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńWiśnie z ciastem :) Pycha!
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam jeszcze do ciasta kruchego, ani wódki, ani kefiru. Kamila gadaj, dlaczego tak ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, ciasto z tymi dodatkami jest świetne, listkuje się jak francuskie, a w smaku poezja :) Polecam :)
UsuńO kurka, to ciasto mnie zaintrygowało, musimy wypróbować!
OdpowiedzUsuń