Aksamitny w smaku i bardzo kremowy włoski sernik upieczony z ricotty na herbatnikowym spodzie z dodatkiem musu truskawkowego. Sernik z musem truskawkowym jest pyszny, najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.
150 g truskawek
50 g cukru
Truskawki zmiksować z cukrem na gładki mus, odstawić.
200 g herbatników
50 g masła
Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić.
750 g ricotty
180 g cukru
5 jajek
1 łyżka pasty waniliowej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
W misce utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładką masę, dodać skrobię i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Na wierzchu sernika kłaść w odstępach po łyżeczce musu truskawkowego, następnie patyczkiem zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po powierzchni tworząc fantazyjne wzorki. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
aż zapachniało u mnie truskawkami! :) ciasto z tymi owocami to najlepsze ciasto :)
OdpowiedzUsuńKocham serniki, ten wygląda apetycznie, i te truskawki do tego ;)
OdpowiedzUsuńSerniki z ricotty bardzo lubie, bo mi tu, na emigracji, przypominają nasze polskie.
OdpowiedzUsuńFajne to ^^
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :-)
Świetny!
OdpowiedzUsuńSerniki kocham ( tak samo jak lody...)
moje smaki! ja jestem totalnie zakręcona na punkcie serników, kocham ponad wszystko:) twój porywam w ciemno:)
OdpowiedzUsuńKocham serniki, ale jeść:-) Z ricottą jeszcze nigdy nie robiłam, więc szykuj porcję dla mnie, bo język mi normalnie ucieka;-)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
OdpowiedzUsuńKamila, tak zgłodniałam przeglądając twoje przepisy, że niesamowite. Świetny ten patencik na kleksiki truskawkowe ! Pierwszy raz coś takiego widzę
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda