Pyszne, wilgotne, mięciutkie w środku ciasto z jabłkami i jagodami jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy tylko kilka chwil by cieszyć się smakiem tego wspaniałego ciasta. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i jagodami upieczone na podstawie przepisu Elizy Mórawskiej z fantastycznej książki "O jabłkach".
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
100 ml mleka
120 g masła
2 jajka
150 g jagód
3 łyżki cukru trzcinowego
bułka tarta
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać stopione i ostudzone masło, mleko oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksować, aż składniki się połączą. Masę przelać do tortownicę o średnicy 24 centymetry wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, na wierzchu równomiernie wysypać jagody, a na nich ułożyć w okręgi plasterki jabłek, całość posypać cukrem trzcinowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut,
aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Też mam tę książkę ;)) Ciasto wyszło Ci przepięknie!!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! A książkę Liski bardzo bym chciała.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
ciasto wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńKamilka , a dużo jest mięsnych i rybnych przepisów?
Aluś, myślę, że kupując książkę będziesz zadowolona :) Pozdrawiam
UsuńIntuicja podpowiada mi, że to ciasto w sam raz dla mnie :-) Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńAle malownicze ciacho :)
OdpowiedzUsuńChyba mi 'zjadlo' komentarz...
OdpowiedzUsuńPisalam, ze ciasto pieknie wyglada na Twoich zdjeciach (jak zwykle przeciez :)).
Pieklam podobne (by nie rzec - praktycznie identyczne) ciasto kilka lat temu, z tej ksiazki - http://www.amazon.co.uk/The-Hummingbird-Bakery-Cake-Days/dp/0007374798 (rozni sie w wsumie tylko dodatkiem kruszonki...), niestety ze wzgledu na alergie - tylko dla gosci :( Ale ponoc bardzo dobre, wierze im na slowo ;)
Pozdrawiam serdecznie i milego tygodnia zycze! :*
Kamilo - zdublowalo mnie jednak... Ale juz 'posprzatalam' ;)
OdpowiedzUsuń