wtorek, 29 lipca 2014

babeczki z porzeczkowym kremem


Pyszne kruche babeczki nadziane delikatnym 
porzeczkowym kremem na bazie owocowego soku i dodatku masła, który powoduje, że krem jest aksamitny i kremowy. Babeczki z porzeczkowym kremem podane z owocami czerwonej porzeczki to niebiańska kompozycja smaków.

300 g czerwonej porzeczki
50 ml wody
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
50 g masła


Porzeczki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować całość około 10 minut, aż owoce popękają. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree, masę przetrzeć przez sito. Do miski wbić jajka i żółtko, dodać przetartą porzeczkę, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko i wymieszać. 


240 g masła
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

czerwona porzeczka 

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Kremem nadziewać babeczki, udekorować owocami. Babeczki schłodzić przed podaniem. 

16 komentarzy:

  1. Cudne!
    Poproszę jedną do kawy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo proszę :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. absolutnie obłędne są:) boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jakie one śliczne są! urocze bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, i pysznie smakują, polecam :)

      Usuń
  4. Babeczki mam zamrożone, tylko dlaczego zjadłam cały krem;)
    Na szczęście mam jeszcze porzeczki!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to do działa :) Buźka!

      Usuń
  5. Ja to bym chciała być twoja mała córeczką Kamilka i dostawać takie babeczki na podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, mogę je Tobie kochana serwować nawet bez adopcji :) Buźka!

      Usuń
  6. Krem rewelacja, przyda się przepisz! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chcę jedną!!!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym chętnie palucha w sam środek włożyła i oblizała...;-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozpusta, Dziewczyno Miła, rozpusta ciemną nocą.... ;), bo ja tu pacze po 22...

    Kamilko, robiłam ten krem :), więc wiem jaka to pyszność. U mnie to było ciasto kruche, krem porzeczkowy i jeszcze beza na dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to u Ciebie zawsze wszystko dopracowane, że mucha nie siada. Nic tylko zrobić sobie kawę i zamówić talerz takich babeczek. Wyglądają pysznie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect