Pyszne, bardzo proste, wilgotne i sprężyste odwrócone ciasto biszkoptowe z soczystymi morelami, po upieczeniu osypane cukrem pudrem. Odwrócony biszkopt z morelami upieczony na podstawie tego przepisu można przygotować w kilka minut z każdym letnim owocem.
4 jajka
100 g cukru
60 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g masła
4 morele
cukier puder
Na dnie natłuszczonej masłem foremki ułożyć papier do pieczenia dokładnie wycięty w jej kształt. Na papierze ułożyć pokrojone w półksiężyce morele. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści. Następnie po kolei dodawać żółtka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Do masy delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy dodać roztopione, ale przestudzone masło. Masę biszkoptową równomiernie wyłożyć na owoce. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po upieczeniu biszkopt wyłożyć na talerz przez odwrócenie foremki, delikatnie odkleić papier do pieczenia i posypać ciasto cukrem pudrem.
o ja cię , jaka kusicielka Kamila kusi dziś morelami
OdpowiedzUsuńpychota! jak mi cieknie slinka!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUrocze to morelowe serca <3
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo:-)
OdpowiedzUsuńWyglada po prostu przepysznie! Zjadlabym kawalek ;)
OdpowiedzUsuńprezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam ciasta odwróconego. Z tego co widzę, to najlepiej właśnie użyć mniejszej formy, co by zgrabniej odwrócić. Tak mi sie przynajmniej wydaje. dużą, to ja z pewnością bym sobie nie dała rady !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda