Apetycznie zrumieniony halloumi podany z rukolą i marynowanymi truskawkami w orzeźwiającym sosie z miętą, miodem i cytryną zmienia się w przepyszną przystawkę. Smażony ser halloumi z truskawkami i miętą jest idealny jako lekki posiłek w ciągu dnia.
200 g truskawek
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 gałązki mięty
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 gałązki mięty
sól
pieprz
Oczyszczone truskawki pokroić na plasterki, dodać posiekane liście mięty oraz pozostałe składniki, doprawić solą oraz pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszać.
180 g sera halloumi
70 g rukoli
Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Na talerzu ułożyć ser, truskawki i całość polać sosem.
To dopiero jest pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję;)
Serdeczności!!!
Tapenda
Ela, pyszna, polecam :) Pozdrawiam
UsuńAle cudo:-) A może być z oscypkiem?
OdpowiedzUsuńMarzenko, na pewno też będzie smakowało :) Pozdrawiam
UsuńPiękne danie! :)))
OdpowiedzUsuń