180 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać
posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę,
zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości formy i przełożyć, dociskając
do dna i boków. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 minut,
aż ciasto będzie rumiane i kruche.
500 g agrestu
60 g cukru
3 żółtka
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g masła
200 ml wody
60 g cukru
3 żółtka
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g masła
200 ml wody
Umyty i obrany agrest przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę i gotować na małym ogniu 5 minut, aż agrest zmięknie. Odstawić z ognia i dodać syrop z kwiatów bzu. Odcedzić płyn i kilka łyżek wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z resztą gorącego płynu, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę ostudzić, po czym zmiksować z żółtkami i masłem, na koniec dodać agrest i wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na upieczony spód.
4 białka
175 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na pianę, ciągle miksując, dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Masę bezową przełożyć na nadzienie agrestowe. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150° C i zapiekać paj około 40 minut, aż beza będzie lekko rumiana i krucha. Ciasto podawać po ostygnięciu.
Rzokoszne ciacho z bezą!
OdpowiedzUsuńPoproszę porcję...
Aniu, bardzo proszę! A do tego kawcia czy dobra herbatka? Pozdrawiam
UsuńAgrest, beza i syrop z czarnego bzu , to poprosze dokładny adresik , schrupałabym
OdpowiedzUsuńAluś, zapraszam! A zabierzesz pierogi? Buziaki!
UsuńOglądając Twoje zdjęcia tego paja nagle poczułam się okropnie głodna na słodkie.
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń