Przepis na wyjątkowo aromatyczną konfiturę czereśniową z różowym pieprzem o bardzo intrygującym smaku. Ta słodka i bardzo aromatyczna konfitura jest idealna do kanapek, tostów i słodkich wypieków, a w połączeniu z serem zapewni niezapomniane wrażenia smakowe.
1500 g wydrylowanych czereśni
500 g cukru
500 g cukru
1 cytryna
1 łyżka różowego pieprzu
Czereśnie wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, dodać pieprz i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorąca konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Doskonała!
OdpowiedzUsuńRobię taką z wiśniami i truskawkami.
Wspaniałe połączenie.
Ciekawy przepis. Konfitura bardzo apetyczna i intrygująca. Miałabym chęć zrobić.
OdpowiedzUsuńmniammmm ale fajowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńWoooow, co za genialny pomysł na konfiturę :-)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, jak smakuje różowy pieprz, więc nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak smakuje ta konfitura.
OdpowiedzUsuńKaro, różowy pieprz jest subtelnie pikantny i lekko słodkawy :) Pozdrawiam
UsuńLubię takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńCzyli znowu Francja Elegancja u Kamili , z czerwonym pieprzem wow
OdpowiedzUsuńCzereśni nigdy nie robiłam tak. Zawsze mi się wydawały za słodkie. Ale ta cytryna pewnie dużo zrobiła:-) Wygląda bajecznie z tym pieprzem:-)
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuń