Doskonale smakujący chłodnik przygotowany na bazie botwinki, buraczków i maślanki, podany z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, który dodaje mu wyjątkowego smaku. Chłodnik botwinkowy z czosnkiem niedźwiedzim pysznie smakuje podany z gotowanym jajkiem.
2 pęczki botwinki z buraczkami
500 ml wody
1000 ml maślanki
sok z cytryny
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 ogórek wężowy
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól
cukier
jajka przepiórcze
jajka przepiórcze
Botwinkę wypłukać i drobno posiekać, buraczki pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować około 5 minut, aby uzyskać ładny kolor i smak, dodać sok z cytryny, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego wywaru dodać maślankę, starty na tarce ogórek, rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekany koperek, czosnek niedźwiedzi oraz szczypiorek. Wszystko to razem doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej jest przygotować chłodnik dzień przed podaniem, wtedy wszystko się przegryzie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
I ten fantastyczny kolor...
Chciałam napisać dokładnie to samo co Amber!
OdpowiedzUsuńNie mogłabym mu się oprzeć:))
Zjawiskowy:-))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię chłodniki:d
OdpowiedzUsuńboska <3 mniam, mniam! cudny kolor
OdpowiedzUsuńJa mało chłodnikowa jestem ,ale kolor zabójczo mi się widzi i z tym jajem , wow
OdpowiedzUsuń