Przepyszne
kwiaty cukinii, nadziewane podsmażoną cukinią i wędzonym oscypkiem, z dodatkiem sardeli i szalotki, obtoczone w delikatnym cieście na
bazie mleka i smażone w głębokim tłuszczu. Smażone nadziewane kwiaty cukinii inspirowane przepisem z Kuchni Włoskiej dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
150 g mąki pszennej
2 jaja
200 ml mleka
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Do
miski wbić jajka, wlać mleko, dodać sól, oliwę i wymieszać. Dodać
przesianą mąkę i dobrze połączyć składniki. Ciasto odstawić na godzinę.
12 kwiatów cukinii
1 cukinia
1 szalotka
4 sardele
80 g oscypka
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
olej do smażenia
Kwiaty cukinii oczyścić z pręcików, umyć i delikatnie osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, dodać startą na tarce cukinię i mieszając od czasu do czasu, smażyć przez kilka minut. Ostudzoną cukinię przełożyć do miski, dodać posiekane sardele i starty na tarce ser, wszystko razem dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewać kwiaty cukinii. Kwiaty maczać w cieście, usuwając nadmiar ciasta i smażyć w dużej ilości gorącego, lecz nie wrzącego oleju, aż staną się złote. Za pomocą papieru kuchennego odsączać kwiaty z tłuszczu i podawać gorące.
ciekayw pomysł;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :) lubię te kwiaty, są takie delikatne i ładne :)
OdpowiedzUsuńDuzo osób je robi tylko nie ja hi hi
OdpowiedzUsuńJem z Tobą!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
Tylko pozazdrościć takiej uczty;-)
OdpowiedzUsuńKwiatów u mnie brak, ale już na samą cukienię ostrzę sobie zęby. Teraz jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńAjajaj!! Ileż u Ciebie inspiracji na moje ulubione kwiatki, przyjdę po przepis bo chce mi się znów tej finezji na talerzu :)
OdpowiedzUsuń