Dżem truskawkowy dzięki dodatkowi cukru palmowego zyskał przyjemny karmelowy posmak i zapach. Dżem truskawkowo - karmelowy jest doskonały do podjadania prosto ze słoiczka, idealny będzie do omletów i naleśników.
1200 g truskawek
400 g cukru palmowego
sok z 1 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
1200 g truskawek
400 g cukru palmowego
sok z 1 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
boski!:D ajajaj
OdpowiedzUsuńTruskawki i karmel? MNIAM *.*
OdpowiedzUsuńsuper połączenie smaków:d
OdpowiedzUsuń